Jótékonysági adománnyal segít a Pannon Hőerőmű Zrt. a mélyszegénységben élőknek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül több mint 17 tonna szenet adományoz a rászoruló családoknak a Veolia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül több mint 17 tonna szenet adományoz a rászoruló családoknak a Veolia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. A jótékonysági akció célja, hogy a helyi családok csökkenteni tudják téli fűtési költségeiket, illetve hogy még többen megismerjék a helyben kitermelt, könnyen és olcsón elérhető tüzelőanyagok kínálta előnyöket. A társaság által 2014-ben újból megnyitott, szükséges engedélyekkel rendelkező vasasi bánya így a helyi bányászhagyományok ápolása mellett újabb eszközzel járul hozzá a Pécs környéki lakosság támogatásához – mondták el a Pannon Hőerőmű képviselői.

A Pannon Hőerőmű Zrt. képviselői a rászoruló családok téli fűtési terheinek támogatása érdekében összesen 426 darab, egyenként 40 kilós zsák vasasi osztályozott szenet adományoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja számára. A szervezet a velük évek óta kapcsolatban levő, mélyszegénységben élő családok részére osztja szét a szénadományt. A felajánlott mennyiség mintegy 160-180 család számára egy hónap időtartamig biztosítja az otthonaik fűtését.

A vállalat célja ezzel egyfelől hozzájárulni az érintett családok téli fűtésének biztosításához, fűtési költségeik csökkentéséhez, másfelől pedig felhívni a figyelmet a Pécsett elérhető legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető tüzelőanyagra, a mecseki szénre.

„Már harmadik éve veszünk részt ilyen adományakcióban a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, és tervünk, hogy a továbbiakban is minden évben támogatjuk a helyi rászoruló családokat. Idén 0-50 mm-es szemcseméretre osztályozott szenet adunk ajándékba, amelynek az előző években adományozott szénhez képest kisebb a meddőanyag-tartalma. Fontos hangsúlyozni, hogy a bányász hagyományoknak mindig része volt a szolidaritás, így ezzel az adománnyal ezt a tradíciót szeretnénk fenntartani. Az adományokkal több tucatnyi, nehéz anyagi körülmények között élő család számára tudjuk biztosítani az otthon melegét” – hangsúlyozta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója a december 20-án megtartott adományátadó eseményen.

„Ezt a szénmennyiséget a Máltai Szeretetszolgát szociális programjai által elért városi területek lakói között, pontosabban a velünk huzamosabban kapcsolatban levő, mélyszegénységben élő családok részére osztjuk szét, munkatársaink a házhozszállításban is segítenek. Az elmúlt években több család lakókörülményein sikerült jelentősen javítanunk a hasonló akciókkal, ezeket pedig a jövőben szeretnénk még inkább kiterjeszteni” – hangsúlyozta ifj. Csonka Pál, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régióvezetője.
 

A pécsi vasasi szénbánya termelését 2014-ben a szükséges környezet- és természetvédelmi engedélyek megszerzése után indította újra a Pannon Hőerőmű Zrt. A kitermelés újraindításának legfőbb célja, hogy a vállalat ezzel lehetővé tegye a lakosság számára a helyben, könnyen és az egyéb energiahordozókhoz képest jóval alacsonyabb áron elérhető tüzelőanyagok beszerzését, ezzel csökkentve a környéken élő családok téli fűtési költségeit.

A jelenlegi engedély alapján a bányában külfejtéses technológiával évi 15 ezer tonna szenet termelhetnek ki az ott fellelhető 3 millió tonnára becsült szénvagyonból. A kitermelt szenet a társaság a lakossági igények kielégítésére fordítja. A vasasi szén eltüzelése nem igényel sem szakértelmet, sem különleges berendezéseket: – kellő odafigyelés és elővigyázatosság mellett – egy egyszerű vegyestüzelésű kazánban is felhasználható a családi házakban bárki számára. Így a nehéz körülmények között élők számára is ideális fűtési megoldás lehet.