Katasztrófavédelmi gyakorlat a debreceni erőműben

Május 28-án a délelőtti órákban előre eltervezett, megyei katasztrófavédelmi gyakorlatot tart Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Veolia Energia Magyarország Zrt. debreceni erőművében.

Május 28-án a délelőtti órákban előre eltervezett, megyei katasztrófavédelmi gyakorlatot tart Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Veolia Energia Magyarország Zrt. debreceni erőművében. A gyakorlat idején az erőmű működése zavartalan lesz, nem akadályozza a lakosság távhő ellátását.

A katasztrófavédelem egy katasztrófa-felszámolási, együttműködési és kritikus infrastruktúra védelmi gyakorlatot dolgozott ki, amelynek megvalósításában kérte a debreceni erőmű közreműködését. . A gyakorlatra a megye 5 városából érkeznek tűzoltók.

Az erőmű vezetősége szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nem valódi balesetről van szó, hanem egy, a havária események hatékony elhárítását célzó felkészítő akcióról.

A gyakorlat során a tűzoltóságnak egy, az erőműben bekövetkező szimulált katasztrófahelyzetet kell megoldania, ahol egy olajtartály károsodását imitálják a résztvevők. A tűzoltók személyi sérült kimentését gyakorolják, illetve az olajtartály kármentesítését imitálják. A valóságban ugyanakkor nem kell tartani az erőmű, illetve a távhőtermelés leállásától, az ellátás zavartalan lesz a gyakorlat teljes ideje alatt.

„Örömmel működünk együtt a tűzoltósággal a katasztrófavédelmi szimuláción, hiszen a gyakorlat segít megelőzni egy valós katasztrófahelyzet kialakulását, illetve felkészülést nyújt az esetleges havária események gyors és szakszerű kezeléséhez” – mondta el Gurszki László, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Kelet-magyarországi Regionális igazgatója.

*****
 
A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:
A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 25 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.

A vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 12 városban immár 13,5 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további közel 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 6700 terajoule-t, és évente több mint 750 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 28 gázmotorból álló, összesen 36 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.