Megállapodást kötött a Veolia az ajkai erőmű átvételéről

Szakmai befektetőként a környezetbarát működést és a hosszú távú fenntarthatóságot tartja szem előtt a Veolia Energia Magyarország Zrt.

Szakmai befektetőként a környezetbarát működést és a hosszú távú fenntarthatóságot tartja szem előtt a Veolia Energia Magyarország Zrt.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. vásárolta meg az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatósági jogkörénél fogva megvizsgálta és jóváhagyta a nyáron aláírt megállapodást, így az ügylet 2017. december 28-án az átadás-átvétellel zárult.

Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű Zrt. fő tevékenysége az energiatermelés. Ezen belül az ajkai erőműben megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állítanak elő. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát. Ezzel a létesítmény Ajka városában az egyik legnagyobb foglalkoztatónak számít.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a teljes magyarországi energetikai szektorban. Ebbe a stratégiába illeszkedik az ajkai erőművet működtető társaság többségi tulajdonának megvásárlása is. Ennek jegyében a Veolia Energia Magyarország Zrt. legfontosabb célja az ajkai erőmű ellátásbiztonságának további erősítése, a létesítmény környezeti teljesítményének javítása, továbbá az ezt célzó fejlesztések megvalósítása. A kitűzött célok elérésében a társaság számít a Bakonyi Erőmű Zrt. minden elkötelezett dolgozójának a munkájára.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. képviselői további tájékoztatást a tranzakció zárását követően kívánnak adni az ügyletről.

A Veolia sokéves tapasztalattal és széles körű referenciakörrel rendelkezik biomassza erőművek üzemeltetésében és erőművek rekonstrukciójában, korszerűsítésében. A vállalat 2007-ben vásárolta meg és korszerűsítette Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművét Pécsen, az egyetlen magyarországi városban, ahol teljesen megújuló alapú a távfűtés. Az erőmű a város 31 500 lakásának és további 460 közintézményének távfűtéséhez szükséges hőenergiát biztosít – teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva. 2016 óta a vállalat erőmű-portfóliójának részét képezi a szakolyi erőmű is, amely Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. Az erőmű jelenleg is az elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviseli.