Megtisztítják az ajkai erőmű keleti kéményét

Újabb fázisához értek a rekonstrukciós munkálatok az ajkai erőműben. Ennek részeként csütörtöktől ipari alpinisták látnak neki a létesítmény keleti kéményén az elmúlt évtizedekben lerakódott korom eltávolításának. A 100 méter magas kémény tetején az elmúlt évtizedek során mintegy fél méter vastagságú koromréteg rakódott le, amely önmagban jelentősen rontotta az erőmű környezeti teljesítményét.

Újabb fázisához értek a rekonstrukciós munkálatok az ajkai erőműben. Ennek részeként csütörtöktől ipari alpinisták látnak neki a létesítmény keleti kéményén az elmúlt évtizedekben lerakódott korom eltávolításának. A 100 méter magas kémény tetején az elmúlt évtizedek során mintegy fél méter vastagságú koromréteg rakódott le, amely önmagban jelentősen rontotta az erőmű környezeti teljesítményét. A lerakódott kormot a szakemberek speciális célszerszámokkal fogják eltávolítani, a kémény köré hálót feszítenek ki annak érdekében, hogy az eltávolított szennyezőanyagot össze tudják gyűjteni.

„Előre tervezett munkálatról van szó, amelynek célja az erőmű környezetterhelésének csökkentése. Ugyanakkor a kémény magasságából adódóan normál szélterhelés esetén sem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy az eltávolított korom egy kisebb részét a légáramlatok a város irányába sodorják. Természetesen kedvezőtlen szélterhelés esetén a munkálatokat felfüggesztjük, felesleges környezetvédelmi kockázatot nem fogunk vállalni. Az esetleges kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kérjük” – mondta Vollár Attila, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. A Veolia vállalatcsoport tagjaként tevékenykedő társaságot vezető szakember - amellett, hogy köszönetét fejezte ki a lakosság felé az eddig tanúsított türelemért és a társaságba vetett bizalomért - kifejtette: az elmúlt hónapokban teljes körű állapotfelmérést végeztek az erőműben, az idén tavasszal leállított 11-es kazánnál pedig a rekonstrukciós munkálatok július közepén véget érnek. Az ősz folyamán folytatódni fog a felújítási program egy újabb kazán átalakításával.

A cél, az ajkai erőmű működésének hatékonyabbá tétele és környezetvédelmi teljesítményének javítása, továbbá az, hogy a létesítmény a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett. Ezen belül a prioritások között szerepel a szállópor és pernye mennyiségének minél nagyobb mértékű csökkentése.

A folyamatos megújulás tavasszal tovább folytatódik és a rákövetkező távfűtési szezon kezdetére terveink szerint már mind a négy biomassza tüzelésű kazán felújítása befejeződik.