Megtisztítják az ajkai erőmű keleti kéményét

Újabb fázisához értek a rekonstrukciós munkálatok az ajkai erőműben. Ennek részeként csütörtöktől ipari alpinisták látnak neki a létesítmény keleti kéményén az elmúlt évtizedekben lerakódott korom eltávolításának. A 100 méter magas kémény tetején az elmúlt évtizedek során mintegy fél méter vastagságú koromréteg rakódott le, amely önmagban jelentősen rontotta az erőmű környezeti teljesítményét.
PDF
Megtisztítják az ajkai erőmű keleti kéményét (1.3 MB)

Újabb fázisához értek a rekonstrukciós munkálatok az ajkai erőműben. Ennek részeként csütörtöktől ipari alpinisták látnak neki a létesítmény keleti kéményén az elmúlt évtizedekben lerakódott korom eltávolításának. A 100 méter magas kémény tetején az elmúlt évtizedek során mintegy fél méter vastagságú koromréteg rakódott le, amely önmagban jelentősen rontotta az erőmű környezeti teljesítményét. A lerakódott kormot a szakemberek speciális célszerszámokkal fogják eltávolítani, a kémény köré hálót feszítenek ki annak érdekében, hogy az eltávolított szennyezőanyagot össze tudják gyűjteni.

„Előre tervezett munkálatról van szó, amelynek célja az erőmű környezetterhelésének csökkentése. Ugyanakkor a kémény magasságából adódóan normál szélterhelés esetén sem lehet kizárni annak a lehetőségét, hogy az eltávolított korom egy kisebb részét a légáramlatok a város irányába sodorják. Természetesen kedvezőtlen szélterhelés esetén a munkálatokat felfüggesztjük, felesleges környezetvédelmi kockázatot nem fogunk vállalni. Az esetleges kellemetlenségek miatt a lakosság türelmét és megértését kérjük” – mondta Vollár Attila, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója. A Veolia vállalatcsoport tagjaként tevékenykedő társaságot vezető szakember - amellett, hogy köszönetét fejezte ki a lakosság felé az eddig tanúsított türelemért és a társaságba vetett bizalomért - kifejtette: az elmúlt hónapokban teljes körű állapotfelmérést végeztek az erőműben, az idén tavasszal leállított 11-es kazánnál pedig a rekonstrukciós munkálatok július közepén véget érnek. Az ősz folyamán folytatódni fog a felújítási program egy újabb kazán átalakításával.

A cél, az ajkai erőmű működésének hatékonyabbá tétele és környezetvédelmi teljesítményének javítása, továbbá az, hogy a létesítmény a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett. Ezen belül a prioritások között szerepel a szállópor és pernye mennyiségének minél nagyobb mértékű csökkentése.

A folyamatos megújulás tavasszal tovább folytatódik és a rákövetkező távfűtési szezon kezdetére terveink szerint már mind a négy biomassza tüzelésű kazán felújítása befejeződik.
 

PDF
Megtisztítják az ajkai erőmű keleti kéményét (1.3 MB)