Nyugdíjasokat is foglalkoztatnának a pécsi erőműben

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet

Együttműködési megállapodást kötött egymással 2018. március 26-án a Pannon Hőerőmű Zrt. és a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet. A keretszerződés értelmében a pécsi erőművet üzemeltető társaság egyes, hosszú ideje betöltetlen álláshelyeken a jövőben nyugdíjasokat is szívesen foglalkoztatna, a nyugdíjaskorú munkavállalók közvetítésében pedig a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet működne közre.

„A megállapodás minden fél számára kölcsönösen előnyös. Az együttműködés révén társaságunk elsősorban egyes hiányszakmákban, illetve átmeneti munkaerőhiány esetén kíván rugalmas munkalehetőséget kínálni olyan nyugdíjas szakembereknek, akik még szívesen visszatérnének a munkaerőpiacra” – fogalmazott Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója. A cégvezető kifejtette: egyes műszaki, illetve vasúti szakdolgozói munkakörökben nagyon nehéz új munkatársakat találni. Ennek a problémának a megoldásában segíthet a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, illetve a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel tervezett együttműködés. Így például a Pannon Hőerőmű elektrikus, pneumatikus gépkezelő, mozdonyvezető és vasúti tolatásvezető munkakörökben is szívesen foglalkoztatna nyugdíjas munkavállalókat.

A konstrukció leginkább a diákszövetkezetek működéséhez hasonlít. Így a nyugdíjas munkavállalók a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezettel állnak majd közvetlenül szerződéses kapcsolatban, a pécsi székhelyű szövetkezet fogja őket foglalkoztatni, és igény szerint kiközvetíteni a Pannon Hőerőmű Zrt.-hez, a társaság igényei, illetve a felek között megkötött megállapodás feltételeinek megfelelően.

„A konstrukció előnyös a hozzánk forduló nyugdíjasoknak is. Ugyanis az együttműködés révén speciális szaktudást igénylő munkakörökben tudunk majd foglalkoztatási lehetőséget kínálni azoknak a tagjainknak, akik nyugdíjas éveik alatt is aktívak kívánnak maradni és a nyugdíj mellett is szívesen dolgoznának tovább, akár részmunkaidőben is” – hangsúlyozta Erb József, a Pécsi Öttorony Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke.

A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásáról szóló törvény 2017. július 1-jétől lépett hatályba, lehetőséget nyújtva a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozására. A nyugdíjas szövetkezetek célja, hogy a még aktív, időskorú tagjai számára foglalkoztatást, munkalehetőséget biztosítson nyugellátásuk változatlan folyósítása mellett. Szintén fontos cél, hogy a szövetkezetek tagjai átadhassák tudásukat, szakmai és élettapasztalatukat a fiatalabb generációknak.
 
***
A Pannon Hőerőmű Zrt.-ről
A pécsi erőművet 1959-ben adták át. A mecseki szénre alapozott villamosenergia-termelést a 60-as évek közepétől kiegészítette a baranyai megyeszékhely egyre terebélyesedő távfűtési hálózatának hőenergiával történő ellátása. Az erőmű 2004-ben – több éves előkészítést követően – tért át részben földgáz-, részben fásszárú biomassza tüzelőanyag-felhasználásra. A biomassza-alapú energiatermelés kedvező üzemeltetési tapasztalataira alapozva nem sokkal később megkezdődött a második, bálázott lágyszárú biomassza-tüzelésű erőművi blokk előkészítése, amelyet végül 2013-ban helyeztek üzembe. 2013 óta Pécs energiatermelését így a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és további 460 közintézményének távfűtéséhez szükséges hőenergiát – teljes egészében megújuló tüzelőanyagot felhasználva.