Testközelből ismerheti meg a nagyközönség az erőművek és távfűtőművek működését

A Veolia Energia Magyarország Zrt. harmadik alkalommal csatlakozik a Távhőszolgáltatás Napjához

Idén harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Veolia Energia Magyarország Zrt. a nagyközönség előtt a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából. A nagyközönség az erőművek és a távfűtőművek bejárásával megismerkedhet a távfűtő-rendszerek működésével. A távhőszolgáltató vállalatok mintegy 650 ezer magyarországi lakás hőenergia-ellátásáról gondoskodnak, költséghatékony és környezetvédelmi szempontból optimális megoldást kínálva a városok fűtési igényeinekkielégítésére – hívták fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői. A társaságcsoport 2015-ben csatlakozott először a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) kezdeményezéséhez, amelynek keretében iskolás csoportok mellett önkormányzati képviselőket és társasházi közös képviselőket is fogadnak az érintett létesítményekben.

A magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 11 városban immár 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak. Ezért is döntött úgy a társaság vezetése, hogy a csoporthoz tartozó létesítmények ismét csatlakoznak a Távhőszolgáltatás Napja rendezvénysorozathoz, és az előző évhez hasonlóan most is öt városban nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, így Cegléd, Dombóvár, Dorog, Tata, és Érd városok létesítményei hirdetnek nyílt napot.

„Évről évre nagy érdeklődéssel fordul a közönség a lehetőség felé, hogy betekinthetnek egy erőmű vagy fűtőmű működésébe. A létesítmény-bejárással közelebb hozzuk az emberekhez az energiatermelést” – fejtette ki Bicskei Tibor a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazat vezetője. A vendégek között iskolai csoportokat, valamint önkormányzati képviselőket és közös képviselőket várnak, akiknek rövid előadások keretében mutatják be a Veolia magyarországi cégcsoportját és a távfűtés magyarországi helyzetét.

A létesítmény-bejárás alkalmával a Veolia bemutatja, hogy környezetvédelmi szempontból kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. A nyílt napra ellátogatók így testközelből ismerhetik meg, hogy – a kényelmi és a költség szempontok mellett – fenntarthatósági oldalról milyen érvek sorakoztathatóak fel a távhő mellett.

Erre gyakorlati példa a társaság portfóliójába tartozó pécsi erőmű, mely márciusban a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara környezetvédelmi díját is elnyerte 100 százalékos biomassza hasznosításával. „A díjat odaítélő szakmai zsűri egyszerre értékelte azt, hogy teljesen megújuló energiaforrásokra helyeztük a pécsi erőmű működését, illetve hogy az elmúlt bő egy évtizedben töredékére csökkent a létesítmény által kibocsátott káros anyagok mennyisége, jelentősen hozzájárulva ezzel Pécs városa levegőminőségének javításához” – mondta Bicskei Tibor.

A Veolia csoport a távhőtermelő ágazatban is meghatározó szerepet tölt be Magyarországon, minden ötödik távfűtött lakás kapcsolódik termelési szempontból a cégcsoporthoz. Magyarországon a 4 milliós lakásállományon belül több mint 650 ezer háztartás fűtését biztosítják távfűtési rendszerek.