​Újabb autóipari cég választotta a Veoliát

A nyíregyházi erőmű átvételét követően egy éven belül új ipari fogyasztót kapcsolt az erőmű ipari távhőhálózatára Veolia Energia Magyarország

Hőenergia-ellátási szerződést kötött a Veolia Magyarország Zrt. egyik leányvállalatával - a Tiszántúli Hőtermelő Kft.-vel - a Vibracoustic CV Air Springs Magyarország Kft., amely a nyíregyházi erőmű tulajdonosváltása óta az első olyan vállalat, amely az erőmű ipari távhőhálózatára csatlakozott. A megkötött megállapodás értelmében a Tiszántúli Hőtermelő Kft. hét éven keresztül gondoskodik a Vibracoustic CV Air Springs Magyarország Kft. ipari hőenergia-igényének kielégítéséről. Ezzel az autóipari beszállító társaság úgy tudja javítani nyíregyházi gyártóegysége energiaellátásának biztonságát, hogy közben rezsiköltségeit is csökkenti. A korszerű távhőellátás egyszerre kínál versenyképes és környezetvédelmi szempontból is előnyös megoldást ipari létesítmények hőenergia igényére, de akár komplett lakónegyedek, vagy városrészek fűtési igényére is – hívják fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

A szabolcsi megyeszékhelyen működő erőmű 2015-ös átvétele után már egy éven belül új ipari fogyasztó rákapcsolásával bővítette a nyíregyházi erőmű fogyasztóinak körét a Veolia Energia Magyarország Zrt. A Vibracoustic CV Air Springs Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött hétéves hőenergia-ellátási szerződést az erőművet üzemeltető, a Veolia csoporthoz tartozó Tiszántúli Hőtermelő Kft.-vel. Az autóipari beszállító vállalat ipari távhőhálózatra történő csatlakozása pedig 2016 májusára valósult meg, egy új leágazási pont kiépítésével. Csatlakozását követően, a Michelin gumiabroncs-gyártó üzeme mellett, a Vibracoustic CV Air Springs Magyarország Kft. a második ipari nagyfogyasztó, amely az ipari távhőellátást választotta Nyíregyházán. 

A légrugós felfüggesztéseket fejlesztő és gyártó Vibracoustic CV Air Springs csoport magyarországi leányvállalatánál, a társaság nyíregyházi telephelyének bővítése során merült fel kérdésként, hogy egy új, saját kazánházi bővítést, vagy az ipari távhőrendszerre való csatlakozást érdemes-e inkább választania. Végül a cég az utóbbi mellett döntött, gazdaságossági és ellátás-biztonsági szempontokat egyaránt figyelembe véve.

„A gyártóüzem ipari gőzhálózatra történő csatlakozásával pedig nem csak az ellátásbiztonság javul, de a gyártási költségek is csökkenni fognak. Tehát a cég, energiaellátása új alapokra helyezésével versenyképességét is javítani tudja” – fejtette ki Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Az ipari távhőrendszerre való csatlakozás egyúttal megkönnyíti az energiaellátást egy esetleges további üzembővítés esetén is. „Az a tény, hogy több év után először sikerült új fogyasztót az ipari távhőhálózatra csatlakoztatni, ráadásul alig egy évvel az üzemeltetés átvétele után, jól mutatja, milyen katalizáló szerepet tölthet be egy energetikai létesítmény egy település gazdasági életében. A nyíregyházi erőmű, a lakossági igények kielégítése mellett, kellő kapacitással rendelkezik az ipari termelés támogatásához is. Így az egyes cégeknek nem kell saját hőenergia-termelő egységeket létrehozniuk, hanem egy-egy új vezetékleágazás kiépítésével megoldható energiaellátásuk” – mondta Fernezelyi Ferenc.

A nyíregyházi erőmű – a debreceni erőművel egyetemben – 2015. július 1-jén került a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába. Az energetikai társaság kezdettől fontos célként tekint arra, hogy Nyíregyházán és Debrecenben is megvizsgálja, hogyan, miként fejleszthető tovább a távhőellátás a két városban, van-e lehetőség a rendszerek bővítésére. A lakosság és a közületi szektor mellett pedig a társaság kiemelten számít az újabb ipari fogyasztók csatlakozására is, akik ezáltal is csökkenthetik rezsivel kapcsolatos kiadásaikat. 

„Elsősorban olyan vállalkozások jöhetnek szóba, amelyek tevékenysége, technológiája nagy mennyiségű hőenergiát igényel, ilyenek pl. az élelmiszeripari, gyógyszeripari, autóipari cégek. Ezzel összefüggésben pedig társaságcsoportunk kész aktívan segíteni akár azt is, hogy újabb iparvállalatok telepedjenek meg a két kelet-magyarországi megyeszékhelyen, majd készek vagyunk az érintett vállalatoknak elérhető áron hőenergiát biztosítani” – tette hozzá a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.