A Veolia megkezdte az Ajkai erőmű átvizsgálását

A hazai távhőpiac meghatározó szereplője elkötelezett a por- és pernyehullás megszüntetése mellett Megkezdődött az ajkai erőmű több lépésből álló, teljes körű átvizsgálása, miután 2017. december 28-án a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét hosszú távú szakmai befektetési céllal megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt.

A hazai távhőpiac meghatározó szereplője elkötelezett a por- és pernyehullás megszüntetése mellett

Megkezdődött az ajkai erőmű több lépésből álló, teljes körű átvizsgálása, miután 2017. december 28-án a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét hosszú távú szakmai befektetési céllal megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. A nemzetközi cégcsoport hazai leányvállalata komoly tapasztalattal rendelkezik biomassza alapú, illetve vegyes energiaforrással működő erőművek üzemeltetésében és korszerűsítésében, számos magyarországi hőerőmű felújítását tervezte és valósította meg sikeresen. Célja, hogy az ajkai erőmű is Magyarország legkorszerűbb létesítményei között foglaljon helyet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. megkezdte az ajkai erőmű teljes körű átvizsgálását annak érdekében, hogy összegyűjtse a hosszú távon hatékony és környezetkímélő működést biztosító fejlesztési célokat és megvalósítási javaslatokat. A vállalat célja, hogy az ajkai erőmű a lehetőségekhez mérten a lehető legnagyobb arányban biomassza alapúvá váljon, a széntüzelés mértékének minél nagyobb arányú csökkentése mellett. A Veolia keresni fogja azokat a hatékonyságnövelő megoldásokat, amelyek megszüntethetik a szálló por és pernye kialakulását.

Az ajkai erőmű megvétele szervesen illeszkedik a Veolia Energia Magyarország Zrt. hosszú távú stratégiájába. A társaságcsoport hosszútávon gondolkodó, szakmai befektetőként kíván szerepet vállalni a magyarországi távhőtermelő piacon, amelynek részeként 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával. A cégcsoport jelenleg országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. Mintegy 11 városban több mint 12 ezer lakás távfűtéséről gondoskodik, miközben országszerte közvetve a 100 ezret is meghaladó számú lakossági és intézményi fogyasztó számára termel hőenergiát.

„Úgy gondolom, hogy a Magyarországon többek között a pécsi, a szakolyi, a dorogi, a nyíregyházi vagy a debreceni, részben vagy egészben biomassza alapon működő erőművek üzemeltetése, illetve a rajtuk elvégzett fejlesztések során szerzett szakmai tapasztalatra, valamint műszaki és gazdasági hátterünkre építve képesek leszünk üzembiztos, költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntartható létesítménnyé alakítani az ajkai erőművet. Elsődleges célunk, hogy a létesítmény hosszú távon sikeresen működjön, szakmai döntéseink meghozatala során minden esetben ezt tartjuk szem előtt.” – mondta el Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. elnök–vezérigazgatója Ajka Város Önkormányzata és a Veolia közös sajtótájékoztatóján.

Az elnök–vezérigazgató hozzátette: „Mivel még csak alig két hete jutottunk arra a pontra, hogy elindítsuk az erőmű hatékonyságát és üzembiztonságát növelő megoldási lehetőségeket feltáró vizsgálatokat, a feladatok nagy része még előttünk áll. Valószínűleg egy hosszabb, többlépcsős folyamatra számíthatunk, de bízunk benne, hogy minél hamarabb hatékony megoldásokat találunk a problémákra. Amellett, hogy az eddigi működés komoly környezeti nehézségeket okoz a településen és a környéken, a por- és pernyehullás az erőmű nem hatékony működésére is rávilágít, amelyre egy hosszú távon gondolkodó, professzionális cégnek mindenképp megoldást kell találnia. Nyitottak vagyunk minden olyan konstruktív együttműködésre a település vezetésével és egyéb szakmai partnerekkel, amely a mindenki számára előnyös környezeti és gazdasági célok megvalósulását segíti elő.”

Ajka városa különösen az utóbbi két évben sokat szenvedett a Bakonyi Erőmű Zrt. által kibocsátott por- és pernyeszennyezéstől. Magunk is kerestük a megoldást arra, hogy ez megváltozzon és örömmel fogadtuk, hogy a Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdont szerzett a Bakonyi Erőmű Zrt-ben. Számunkra is kiemelten fontos a Bakonyi Erőmű Zrt. eredményes működése, valamint a távfűtés biztonsága és a környezetszennyezés megszüntetése, ezért Ajka Város Önkormányzata együttműködik a vállalatcsoporttal a pozitív változások érdekében és segíti a megfelelő feltételek megteremtését. A most elindult folyamat biztató jövőt jelent, de az a kérésünk, hogy a környezetszennyezést megszüntető beruházások minél előbb valósuljanak meg” – mondta el Schwartz Béla, Ajka város polgármestere a sajtótájékoztatón.

A Veolia sokéves tapasztalattal és széles körű referenciakörrel rendelkezik biomassza erőművek üzemeltetésében és erőművek rekonstrukciójában, korszerűsítésében. Magyarországon üzemeltetett létesítményei közé tartozik többek között a pécsi erőmű, amelyet a Veolia 2007-ben megvásárolt, majd korszerűsített, és amelynek nagy szerepe van abban, hogy Pécsen – egyetlen magyarországi városként – teljesen megújuló alapú a távfűtés. A Veolia az elmúlt években országszerte több erőművet vásárolt meg, többek között 2015-ben a Debrecen és Nyíregyháza távhőhálózata számára hőenergiát biztosító létesítményeket, valamint 2016-ban a biomassza alapon villamos energiát termelő szakolyi erőművet. A cég valamennyi erőműben a folyamatos üzembiztonságra, a költséghatékonyság javítására, az elérhető legmagasabb technológiai színvonalra, valamint a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére törekszik.

Ajka Város Önkormányzata együttműködik a vállalatcsoporttal a pozitív változások érdekében és segíti a megfelelő feltételek megteremtését, emellett a Veolia Energia Magyarország Zrt. ígéretet tesz arra vonatkozóan, hogy más ajkai társaságok tevékenységéhez hasonlóan részt vállal a város kulturális és sportéletében.

Az ajkai erőművet is üzemeltető Bakony Erőmű Zrt.-ről:

Az 1992-ben megalapított Bakonyi Erőmű Zrt. fő tevékenysége az energiatermelés. Az erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza - faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát, ezzel Ajka legnagyobb foglalkoztatói között van.