Így lesz távhő idén is a karácsonyfákból Pécsett

Mostanra hagyománnyá nőtte ki magát Pécsett, hogy a karácsonyi időszakot követően utcára került fenyőfákat a Pannon Hőerőmű Zrt. veszi át, hogy az így összegyűlt faanyagot energetikai céllal hasznosítsa.

Mostanra hagyománnyá nőtte ki magát Pécsett, hogy a karácsonyi időszakot követően utcára került fenyőfákat a Pannon Hőerőmű Zrt. veszi át, hogy az így összegyűlt faanyagot energetikai céllal hasznosítsa. Az akció idén is közel 31500 lakás távfűtéséhez járul hozzá a városban, környezetbarát, megújuló energiaforrásból biztosítva az épületek fűtéséhez szükséges hőenergiát a pécsi erőművet üzemeltető, a Veolia csoporthoz tartozó társaság jóvoltából.

Januárban minden évben nagy mennyiségű kidobott fenyőfa lepi el Pécs utcáit. A város közszolgáltatója az év ezen időszakában minden alkalommal több tízezer karácsonyfát gyűjt össze, az utcák mentén kihelyezett karácsonyfák mennyisége évente 35-40 tonna között változik.

A kidobott karácsonyfák hulladéklerakóban történő elhelyezése nem jó megoldás, hiszen a fenyőhulladék nehezen komposztálható, emellett nagyon sok helyet foglal el. Így a hulladék hasznosítására a lakosok és a helyi közszolgáltató szempontjából is a legoptimálisabb és legkézenfekvőbb megoldás, ha értékes alapanyagként használják fel a biomassza tüzelésű pécsi erőműben. Így a karácsonyfák még egyszer jó szolgálatot tesznek a pécsi családoknak, energetikai hasznosításuk révén, immáron távhő formájában.

A karácsonyfák energetikai hasznosítása beleillik a Pannon Hőerőmű Zrt. által is képviselt ún. körkörös gazdasági modellbe, amelynek része, hogy a társaság igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásból biztosítani.

A kidobásra ítélt karácsonyfák beszállítása már megkezdődött a pécsi erőműbe, ahol mobil aprítógépek segítségével darabolják fel a faanyagot. Az így feldolgozott szerves hulladék ezek után az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal vegyítik a fenyőket, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal.

„A kialakított gyakorlatnak köszönhetően a karácsonyfák nem vesznek kárba és ezúttal nem csak jelképesen visznek melegséget a családok életébe. A pécsi erőmű karácsonyfa-hasznosítási akciója mostanra már hagyománnyá vált és az elkövetkező években is folytatni fogjuk ezt a tevékenységet.” – mondta Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A Veolia csoporthoz tartozó pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánja Pécs város mintegy 31500 lakásának távfűtéséhez termeli meg a szükséges hőenergiát. A karácsonyfa-begyűjtés során összegyűlő 35-40 tonna fenyőhulladék pedig 85 lakás fűtéséhez szükséges hőenergiát képes biztosítani egy teljes hónapig.
A Pécsett begyűjthető néhány tízezer karácsonyfa mennyisége csak kis része az országban karácsonykor megvásárolt, majd hulladékká vált fenyőfák teljes volumenéhez képest. A hazánkban évente megvásárolt közel 2 millió karácsonyfa pedig 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani, így a gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében lenne alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést.

A pécsi erőmű csak abban az esetben tudja felhasználni a karácsonyfákat tüzelőanyagként, ha azokat nemcsak a díszektől szabadítják meg, hanem leszedik róla az elektromos füzéreket és a szaloncukrokat is. Mivel a fenyőfákat aprítógéppel darabolják, ezért nagyon fontos, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított egyedi rögzítési megoldásokat is eltávolítsák, mert csak így oldható meg a fenyőfa tüzelőanyag zökkenőmentes feldolgozása.