Energia üzletág

Létesítményeink

Szakolyi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2016-ban vette meg a szakolyi biomassza-erőművet. Az erőmű alapkövét 2006-ban tették le, működését pedig három évvel később kezdte meg. A 2009-ben átadott erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. A 19,8 megawatt névleges teljesítményű, 55 főnek munkahelyet biztosító erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamos energiát. Az erőműben évente mintegy 140-150 ezer tonna faaprítékot tüzelnek el, az így megtermelt évi 130 GWh villamos energiát – amely 50 ezer lakás ellátását tudja biztosítani - pedig az országos villamosenergia-hálózatba táplálják be.

Az erőmű jelenleg is az elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviseli.

A Veolia csoport gazdasági és műszaki hátterére támaszkodva a létesítmény hosszú távon is támogatja Magyarország energetikai céljait. Így a szakolyi erőműnek fontos szerep jut többek között abban is, hogy – az európai uniós vállalásoknak megfelelően – a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó hazai energiatermelésen belül 2020-re elérje a 14,65 százalékot.
Szakolyi erőmű


Nyíregyházi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vette át Nyíregyházán a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkot. 
A nyíregyházi erőmű összesen 15.647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.

Nyíregyházán a lakossági távhős fogyasztók mellett jelentős ipari ügyfélcsoportról is beszélhetünk. A Veolia hosszútávú szerződés keretében lát el élelmiszer- és autóipari vállalatokat gőzhőenergiával.

Az erőmű átvételével a társaság célja az volt, hogy a helyben élőket olcsó és környezetbarát hőenergiával lássa el, egy olyan rendszert működtetve és továbbfejlesztve, amely hosszú távon fenntartható energetikai modellt kínál a település számára.
Nyíregyházi erőmű


Debreceni erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vette át Debrecenben a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkot. 
A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31.529 lakossági és 2.200 egyéb fogyasztója számára termeli erőművében a távhőt, amely a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül jut el a fogyasztókhoz. A megvásárolandó berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye 102 megawatt.

Az átvétellel a társaság célja az volt, hogy a helyben élőket olcsó és környezetbarát hőenergiával lássa el, egy olyan rendszert működtetve és továbbfejlesztve, amely hosszú távon fenntartható energetikai modellt kínál a település részére.
Debreceni erőmű
 

Pécsi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2007-ben vásárolta meg a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát. A tranzakcióval a Veolia a Pannonpowerhez tartozó vállalatok (így a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft.) felett is megszerezte az irányítást.

A Pannon Hőerőmű Zrt. végzi a pécsi erőmű blokkjainak üzemeltetését, karbantartását. Ez a 2004-2013 között lezajlott tüzelőanyag-váltás eredményeképpen jelenleg két biomassza-tüzelésű berendezés működtetését jelenti: a 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű és a 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánokét. Emellett a Pannon Hőerőmű Zrt. gondoskodik a 2013 óta tartalékként funkcionáló gázkazánok üzemképes állapotban tartásáról is. Működésével a Pannon Hőerőmű Zrt. mintegy 31,5 ezer távfűtött lakást és 460 egyéb fogyasztót (pl. kórház, iskola, bevásárlóközpont stb.) lát el távhővel. 

A Pannon-Biomassza Energetikai és Általános Kereskedelmi Kft. 2001-ben alakult a Pannonpower Társaságcsoport kereskedelmi és logisztikai feladatainak ellátására. Fő feladata a Társaságcsoport biomassza tüzelőanyagának beszerzése, az erőmű működéséhez szükséges anyag és alkatrész beszerzése és raktározása, valamint a biohamu értékesítése. 

A PANNONGREEN Kft. működteti Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MWe beépített villamos teljesítményű, fluidágyas kazán fűtése faaprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel zajlik, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható energiagazdálkodáshoz és Pécs város élhetőbbé tételéhez. A PANNONGREEN Kft. évente 325-330 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 350-400 TJ mennyiségű hőenergiát értékesít. 

A Pannon-Hő Kft.-t azzal a céllal alapította a társaságcsoport 2005-ben, hogy a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket – vagyis megújuló energiaforrást – hasznosító, 35 MW villamos teljesítményű blokk kivitelezését, majd működtetését a kezdetektől önálló projekttársaságként kezelje. Napjainkban a társaság feladata a kapcsolt villamosenergia- és hőtermelés a 2013-ban üzembe állt második biomassza-kazánnal. A Pannon-Hő Kft. állítja elő a pécsi erőmű teljes villamosenergia-mennyiségének 35-40%-át, valamint a város teljes távhőigényének kb. 60%-át. Évente 190-200 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 900-1000 TJ mennyiségű hőt értékesít.
Pécsi erőmű
 

Dorogi erőmű

A dorogi erőmű mintegy 1280 lakást, továbbá 13 közintézményt lát el távhővel Dorogon, valamint további 2192 lakást és 11 közintézményt Esztergomban. Az értékesített hőmennyiség közel 74 ezer GJ-t tesz ki Dorogon, míg Esztergom esetében ez a szám 116 ezer GJ. A lakosság mellett a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyárát is egy mosodát is ellát gőzzel az erőmű.

A fenntartható fejlődés jegyében a létesítményben biomassza segítségével is történik a hő és a használati melegvíz biztosítása. Az erőműben felhasznált biomassza elsősorban mezőgazdasági melléktermékekből áll, amelynek elégetése során mintegy 117 ezer GJ hő termelődik.
Az elmúlt években több sikeres beruházás valósult meg Dorogon. A Dorogi Erőmű Kft. és a város határában működő veszélyeshulladék-égetőt működtető SARPI Dorog Kft. között 2011-ben létrejött megállapodás értelmében az erőmű gőzt vesz át a környezetipari üzemtől, kihasználva a két, egymástól alig pár száz méterre üzemelő létesítmény működésében meglévő szinergiákat, aminek köszönhetően Dorog környezetvédelmi mutatói jóval kedvezőbbek lettek. 

Egy másik, 2015-ben kezdődő és 2016-ban folytatott, több mint százmillió forint értékű kazánfejlesztést megcélzó beruházásnak köszönhetően a dorogi erőműben felhasznált tüzelőanyag-mennyiségen belül a megújuló biomassza részaránya emelkedett, miközben a kazán hatásfokát is sikerült növelni. A beruházásnak hála, növekedett az erőmű hatékonysága is.
Dorogi erőmű
 

Százhalombattai fűtőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vásárolta meg a százhalombattai fűtőművet. A 2014-ben átadott, 25,2 MW névleges teljesítményű létesítmény összesen 4200 lakás számára szükséges hőmennyiség előállításáról gondoskodik a Duna menti városban.
 

Algyői fűtőmű

A közel 20 éve a Veolia Energia Magyarország Zrt. által üzemeltetett algyői fűtőmű 120 lakást lát el a Tisza menti nagyközségben. Az értékesített hőmennyiség közel 5 ezer GJ.
 

Budapest Szilas parki fűtőmű

A Budapesten, a Szilas Lakóparkban működő hőellátó rendszert 2009 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. A központ 456 lakást lát el hővel. Az így értékesített hőmennyiség 13 695 GJ.
 

Ceglédi fűtőerőmű

A ceglédi fűtőerőművet 2000 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. A létesítmény 1881 lakást, valamint 5 közületi felhasználót lát el. Az értékesített hőmennyiség mintegy 70 ezer GJ. A hő előállítása a kazánok mellett kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel (gázmotorral) történik.
 

Celldömölki fűtőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. által üzemeltetett celldömölki tömbfűtőmű 463 lakást és 53 közületi díjfizetőt lát el. Az így értékesített hőmennyiség 19 526 GJ.
 

Dombóvári fűtőmű

A dombóvári fűtőművet közel 20 éve üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. A fűtőmű 2 049 lakást és 13 közületi felhasználót lát el. Az értékesített hő mennyisége közel 72 ezer GJ.
 

Érdi fűtőerőmű

Az érdi fűtőerőművet 2001 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. A létesítmény 1 044 lakást és 5 közintézményt lát el. Az értékesített hőmennyiség 44 672 GJ. Az érdi létesítményben a hő szolgáltatása a kazánok mellett kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel (gázmotorral) történik.
 

Nyergesújfalui fűtőmű

A Nyergesújfalun található fűtőművet 2010 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. Az észak-magyarországi város fűtőműve 996 lakást és 10 nem lakossági felhasználót lát el. Az így értékesített hőmennyiség 33 ezer GJ-t tesz ki.
 

Zirci fűtőmű

2000 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. a Zircen működő fűtőművet , amely 193 lakást és 17 közületi felhasználót lát el. Az értékesített hő mennyisége 7 550 GJ.
 

Tatai fűtőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2012 óta üzemelteti a tatai fűtőművet. A létesítmény 1802 lakást és 106 nem lakossági felhasználót szolgál ki. Az így értékesített hő mennyisége 64 961 GJ. A fenntartható energiagazdálkodás jegyében Tatán biomassza – elsősorban mezőgazdasági melléktermék – segítségével történik a hő és a használati melegvíz biztosítása. 

 „A tatai távhőrendszer energetikai korszerűsítése” elnevezésű, 2014-ben indult projekt keretében több száz tatai lakás fűtési és melegvíz szolgáltatása vált gazdaságosabbá és környezetbarátabbá. A beruházáscsomag mintegy 60 millió forint uniós forrásból valósult meg a Környezet és Energia Operatív Program keretében. Az elavult vezetékek és hőközpontok modern eszközökre cserélésével és a biomassza kazánkapacitások bővítésével az érintett épületek hő- és melegvíz-ellátása nemcsak üzembiztosabbá, hanem költséghatékonysági és környezeti szempontból is fenntarthatóbbá vált.
 

Éves energetikai szakreferensi jelentések