Energia

Erőműveink

Ajkai erőmű

2017. december 28-án a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét hosszú távú szakmai befektetési céllal megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. A hő- és villamos energiát termelő, valamint ipari gőzt is előállító ajkai erőmű jól illeszkedik a Veolia erőművi portfóliójába.

Az erőmű jelenleg nagyobb részt biomassza - faapríték és mezőgazdasági melléktermékek -, kisebb mértékben szén felhasználásával állít elő gőzt a timföldgyár és az ajkai távhőhálózat számára, valamint évente 320 ezer megawattóra villamos energiát termel. A 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű erőmű összesen 285 embernek biztosít munkát, ezzel Ajka legnagyobb foglalkoztatói között van.

A következő időszakban szakembereink különböző modelleket készítenek arra vonatkozóan, hogy meghatározzuk a szükséges beruházásokat, rendezzük az ajkai erőmű környezetvédelmi mutatóit, hogy
elmondhassuk, érdemes kiváltani az egyedi fűtésmegoldásokat, a füstölő kéményeket egy tiszta,
környezetbarát távfűtéssel.
 

Pécsi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2007-ben vásárolta meg a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát. A tranzakcióval a Veolia a Pannonpowerhez tartozó vállalatok (így a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft.) felett is megszerezte az irányítást.

A Pannon Hőerőmű Zrt. végzi a pécsi erőmű blokkjainak üzemeltetését, karbantartását. Ez a 2004-2013 között lezajlott tüzelőanyag-váltás eredményeképpen jelenleg két biomassza-tüzelésű berendezés működtetését jelenti: a 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű és a 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánokét. Emellett a Pannon Hőerőmű Zrt. gondoskodik a 2013 óta tartalékként funkcionáló gázkazánok üzemképes állapotban tartásáról is. Működésével a Pannon Hőerőmű Zrt. mintegy 31,5 ezer távfűtött lakást és 460 egyéb fogyasztót (pl. kórház, iskola, bevásárlóközpont stb.) lát el távhővel.

A Pannon-Biomassza Energetikai és Általános Kereskedelmi Kft. 2001-ben alakult a Pannonpower Társaságcsoport kereskedelmi és logisztikai feladatainak ellátására. Fő feladata a Társaságcsoport biomassza tüzelőanyagának beszerzése, az erőmű működéséhez szükséges anyag és alkatrész beszerzése és raktározása, valamint a biohamu értékesítése.

A PANNONGREEN Kft. működteti Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MWe beépített villamos teljesítményű, fluidágyas kazán fűtése faaprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel zajlik, ezáltal is hozzájárulva a fenntartható energiagazdálkodáshoz és Pécs város élhetőbbé tételéhez. A PANNONGREEN Kft. évente 325-330 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 350-400 TJ mennyiségű hőenergiát értékesít. 
A Pannon-Hő Kft.-t azzal a céllal alapította a társaságcsoport 2005-ben, hogy a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket – vagyis megújuló energiaforrást – hasznosító, 35 MW villamos teljesítményű blokk kivitelezését, majd működtetését a kezdetektől önálló projekttársaságként kezelje. Napjainkban a társaság feladata a kapcsolt villamosenergia- és hőtermelés a 2013-ban üzembe állt második biomassza-kazánnal. A Pannon-Hő Kft. állítja elő a pécsi erőmű teljes villamosenergia-mennyiségének 35-40%-át, valamint a város teljes távhőigényének kb. 60%-át. Évente 190-200 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint 900-1000 TJ mennyiségű hőt értékesít.
Pécsi erőmű
 
Dorogi erőmű


A dorogi erőmű mintegy 1280 lakást, továbbá 13 közintézményt lát el távhővel Dorogon, valamint további 2192 lakást és 11 közintézményt Esztergomban. Az értékesített hőmennyiség közel 74 ezer GJ-t tesz ki Dorogon, míg Esztergom esetében ez a szám 116 ezer GJ. A lakosság mellett a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyárát is egy mosodát is ellát gőzzel az erőmű.

A fenntartható fejlődés jegyében a létesítményben biomassza segítségével is történik a hő és a használati melegvíz biztosítása. Az erőműben felhasznált biomassza elsősorban mezőgazdasági melléktermékekből áll, amelynek elégetése során mintegy 117 ezer GJ hő termelődik.
Az elmúlt években több sikeres beruházás valósult meg Dorogon. A Dorogi Erőmű Kft. és a város határában működő veszélyeshulladék-égetőt működtető SARPI Dorog Kft. között 2011-ben létrejött megállapodás értelmében az erőmű gőzt vesz át a környezetipari üzemtől, kihasználva a két, egymástól alig pár száz méterre üzemelő létesítmény működésében meglévő szinergiákat, aminek köszönhetően Dorog környezetvédelmi mutatói jóval kedvezőbbek lettek.

Egy másik, 2015-ben kezdődő és 2016-ban folytatott, több mint százmillió forint értékű kazánfejlesztést megcélzó beruházásnak köszönhetően a dorogi erőműben felhasznált tüzelőanyag-mennyiségen belül a megújuló biomassza részaránya emelkedett, miközben a kazán hatásfokát is sikerült növelni. A beruházásnak hála, növekedett az erőmű hatékonysága is.
Dorogi erőmű

Kőbányai erőmű (Budapest)
 

A több mint 3 milliárd forint beruházással létesült erőmű tevékenységi körébe 6 ipari fogyasztó, köztük fő fogyasztóként a Richter Gedeon Rt. gőzellátása és a hővel kapcsoltan termelt villamos energia értékesítése tartozik. A 62.5  MW hőteljesítményű és 10 MW villamos teljesítményű erőmű évente mintegy 189 000 MWh hő és 111 000 MWh villamos energia termelést tesz lehetővé. A fűtőberendezések mellett telepítésre került az új erőmű alacsony és magas feszültségű villamos rendszere, gépészeti és egyéb kiszolgáló berendezései, valamint egy földgáz nyomásfokozó állomás is.
Az új létesítmény az alkalmazott modern technológiáknak köszönhetően messzemenően teljesíti a rá vonatkozó szigorú környezetvédelmi előírásokat: ez a koogenerációs egység évente 31 500 tonnával kevesebb CO2-t bocsát ki, mintha az azonos teljesítményt nyújtó, hő- illetve villamos energia termelő egységeket külön-külön telepítették volna.
 
A Veolia-csoporthoz tartozó KŐBÁNYAHŐ Kft. működésében 2016 a modellváltás éve volt. Az elmúlt években a villamosenergia-piaci feltételek által irányított működési körülmények kedvezőtlen alakulása miatt a KŐBÁNYAHŐ Kft. 3 darab gázturbináját és a hozzájuk kapcsolt hőhasznosító kazánokat egy új gőzkazán beépítésével váltottuk ki, javítva az energiahatékonyságot és a pénzügyi jövedelmezőséget. Az új gőzkazán beépítésével a kapcsolt hő- és villamos energia kiserőművi termelési modellt felváltotta a tisztán csak hőtermelési modell. Az üzletimodell-váltással a célunk a hatékony működés fenntartása, amellyel biztosítani tudjuk a jelenlegi 6 szerződéses ipari fogyasztó (Richter Gedeon Nyrt., Ceva-Phylaxia Zrt., Xellia Kft., BKV Zrt., MÁV FKG Gépjavító Kft., Ferencvárosi Torna Club) versenyképes és biztonságos hőellátását és a KŐBÁNYAHŐ Kft. hosszú távú üzleti jövedelmezőségét.


Nyíregyházi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vette át Nyíregyházán a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkot. A nyíregyházi erőmű összesen 15.647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.

Nyíregyházán a lakossági távhős fogyasztók mellett a jelentős ipari ügyfélcsoportot is ki kell emelnünk. A Veolia hosszútávú szerződés keretében élelmiszer- és autóipari vállalatokat lát el gőzhőenergiával.
Az erőmű átvételével a társaság célja az volt, hogy a helyben élőket olcsó és környezetbarát hőenergiával lássa el, egy olyan rendszert működtetve és továbbfejlesztve, amely hosszú távon fenntartható energetikai modellt kínál a település számára.
Nyíregyházi erőmű

Debreceni erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vette át Debrecenben a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkot.

A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31.529 lakossági és 2.200 egyéb fogyasztója számára termeli erőművében a távhőt, amely a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül jut el a fogyasztókhoz. A megvásárolandó berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye 102 megawatt.

Az átvétellel a társaság célja az volt, hogy a helyben élőket olcsó és környezetbarát hőenergiával lássa el, egy olyan rendszert működtetve és továbbfejlesztve, amely hosszú távon fenntartható energetikai modellt kínál a település részére.
Debreceni erőmű
 Szakolyi erőmű

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2016-ban vette meg a szakolyi biomassza-erőművet. Az erőmű alapkövét 2006-ban tették le, működését pedig három évvel később kezdte meg. A 2009-ben átadott erőmű Magyarország első, zöldmezős beruházással létesített biomassza-tüzelésű áramtermelő létesítménye. A 19,8 megawatt névleges teljesítményű, 55 főnek munkahelyet biztosító erőmű tisztán biomassza – faapríték és fűrészüzemi melléktermékek – eltüzelésével állít elő villamos energiát. Az erőműben évente mintegy 140-150 ezer tonna faaprítékot tüzelnek el, az így megtermelt évi 130 GWh villamos energiát – amely 50 ezer lakás ellátását tudja biztosítani - pedig az országos villamosenergia-hálózatba táplálják be.

Az erőmű jelenleg is az elérhető legmagasabb technológiai színvonalat képviseli.

A Veolia csoport gazdasági és műszaki hátterére támaszkodva a létesítmény hosszú távon is támogatja Magyarország energetikai céljait. Így a szakolyi erőműnek fontos szerep jut többek között abban is, hogy – az európai uniós vállalásoknak megfelelően – a megújuló energiaforrások részaránya a bruttó hazai energiatermelésen belül 2020-re elérje a 14,65 százalékot.
Szakolyi erőmű

Éves energetikai szakreferensi jelentések