Pécsi erőmű

 

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2007-ben vásárolta meg a Pannonpower részvényeinek 99,94 százalékát. A tranzakcióval a Veolia a Pannonpower csoporthoz tartozó vállalatok (így a Pannon Hőerőmű Zrt., a PANNONGREEN Kft., a Pannon-Hő Kft., illetve a Pannon-Biomassza Kft.) felett is megszerezte az irányítást.

A Pannon Hőerőmű Zrt. végzi a pécsi erőmű blokkjainak üzemeltetését és karbantartását. A 2004-2013 között lezajlott tüzelőanyag-váltás eredményeképpen jelenleg két biomassza-tüzelésű berendezés működtetését látja el: a 49,9 MW villamos teljesítményű faapríték-tüzelésű, valamint a 35 MW villamos teljesítményű, bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékekkel fűtött kazánokét. Emellett a Pannon Hőerőmű Zrt. gondoskodik a 2013 óta tartalékként funkcionáló gázkazánok üzemképes állapotban tartásáról is. Működésével a Pannon Hőerőmű Zrt. mintegy 31 554 távfűtött lakást és 483 egyéb fogyasztót (pl. kórház, iskola, bevásárlóközpont stb.) lát el távhővel a helyi hőszolgáltatón, a PÉTÁV Kft.-n keresztül, melyben 33%-os kisebbségi részesedéssel rendelkezik.

A PANNONGREEN Kft. működteti Közép-Európa legnagyobb biomassza-tüzelésű erőművi blokkját. A 49,9 MWe beépített villamos teljesítményű, fluidágyas kazán fűtése faaprítékkal, faipari és mezőgazdasági melléktermékekkel, illetve kis részben SRF-fel zajlik. Ily módon járul hozzá a fenntartható energiagazdálkodáshoz és Pécs város életkörülményeinek javításához. A PANNONGREEN Kft. évente ~330 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint ~700 TJ mennyiségű hőenergiát értékesít.

A Pannon-Hő Kft.-t azzal a céllal alapította a társaságcsoport 2005-ben, hogy a bálázott lágyszárú mezőgazdasági melléktermékeket – vagyis megújuló energiaforrást – hasznosító, 35 MW villamos teljesítményű blokk kivitelezését, majd működtetését a kezdetektől önálló projekttársaságként kezelje. Napjainkban a társaság feladata a kapcsolt villamosenergia- és hőtermelés a 2013-ban üzembe állt második biomasszakazánnal. A Pannon-Hő Kft. állítja elő a pécsi erőmű teljes villamosenergia-mennyiségének 35-40%-át, valamint a város teljes távhőigényének kb. 60%-át. Évente ~190 GWh mennyiségű villamosenergiát, valamint ~800 TJ mennyiségű hőt értékesít. Ezt a fejlesztési projektet a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete, a COGEN Europe a piacfejlesztés kategóriában a legjobbnak ítélte 2014-ben.

Vezérigazgató: Rudolf Péter