Bokrétaünnepet tartottak Kecskeméten

A Veolia csoport tagja, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. kivitelezésében már a tavalyi évben megkezdődtek a munkálatok a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházásához kapcsolódóan, Kecskeméten.

Április 21-én nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg a TERMOSTAR Kft. beruházásában megvalósuló kecskeméti biomassza-fűtőmű építésének újabb állomásáról. Mostanra a leendő fűtőmű falai már elérték azt a magasságot, amikor a tetőszerkezet építése kezdődhet, így fél éven belül megkezdheti működését a létesítmény. Ennek örömére, az építészeti szokásoknak megfelelően, bokrétaünnepet tartottak a helyszínen, hogy felkoszorúzzák és áldomást kérjenek a készülő fűtőműre.

Az ünnepségen a sajtó képviselői és a meghívott vendégek előtt beszédet mondott Tomosi Károly, a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója is. Miután személyesen köszöntötte a résztvevőket, elsősorban a projekt folyamatáról beszélt: „A kivitelezés egy jelentős fázisán már túl vagyunk. Bár még sok teendőnk van, de bízom abban, hogy fél év múlva újra itt fogunk állni, és működés közben is örömmel bizonyítjuk, hogy elérte a kívánt célt ez a projekt.” 

Az eseményen felszólalt Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere is: „Ez a projekt alapvetően határozza meg Kecskemét jövőjét. Attól jó, hogy kiérleltük, a legjobb technológiát választottuk, alaposan és széleskörben megvitattuk azokat az elemeit, amelyek esetleg kockázatot jelenthetnek, illetve kérdéseket vethetnek fel. Pont akkor értünk a kivitelezés szakaszába, amikor a legaktuálisabb lett városunk számára is, hiszen nem telik el olyan nap, amikor ne jönne velünk szembe az energetikai probléma” – fogalmazott köszöntőjében.

A megvalósuló projekt, vagyis a TERMOSTAR Zöld Távhő Átfogó Fejlesztés célja a megújuló energia távhőszolgáltatásba integrálása, ezáltal az ellátásbiztonság és az energetikai függetlenség erősítése. A fejlesztés keretében egy 20+5 MW teljesítményű, megújuló energiaforrást hasznosító biomassza-tüzelésű fűtőmű létesül Kecskemét déli iparterületén. A 25 MW-os fűtőmű kialakításával egy 5 MW teljesítményű faapríték-tüzelésű kazánt, valamint egy 20 MW összteljesítményű biomassza-tüzelésű (faapríték/facsipsz, napraforgó héj, fás szárú nyesedék/városi zöld biomassza) forró vizes kazánt építenek be, melyek távhőrendszerbe integrálása is megvalósul. Az új telephely tehát egy energiatakarékos, új távhő-gerincvezetékkel kapcsolódik majd a város meglévő távhőrendszeréhez és hőforrásaihoz. A távvezetékszakaszok megépítésének egy részét szintén a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. végezi fővállalkozóként egy másik szerződés keretében.