International Clean Air Day ─ energiatudatossági felmérés

Az ENSZ 2019-ben nyilvánította szeptember 7-ét az International Day of Clean Air for Blue Skies, azaz a nemzetközi tiszta levegő napjává. A minket körülvevő levegő tisztasága rendkívül fontos nemcsak Földünk, de saját egészségünk számára is, a világnappal pedig azt az üzenetet szeretnék minél több emberhez eljuttatni, hogy milyen fontos a tiszta levegő megőrzése. A kezdeményezés apropójából a Körkörös Gazdaság szerkesztősége szeretné felmérni, hogyan viszonyulnak olvasóik a klímaváltozáshoz és energiatudatossághoz. Rövid kérdőívüket a cikk végén éri el.

A tiszta és jó minőségű levegő elengedhetetlen az emberiség számára. Az évszázadok során rengeteg olyan természeti katasztrófa és esemény történt, melyek csak még jobban rávilágítottak erre. Azonban nem szükséges a végletekben gondolkodnunk, hogy megértsük, miért is olyan fontos megőriznünk a levegő tisztaságát. Az ENSZ szeptember 7-i világnapja is többek között ezekre a tényezőkre szeretné felhívni a figyelmet, mindamellett, hogy meg kívánja mutatni, hogy hogyan is tehetünk mi a levegő tisztán tartásáért.

Rossz levegő, rossz egészség

Életünk első pillanatától szükségünk van levegőre, azonban a minősége már korántsem mindegy, hogy milyen. Ez ugyanis nagyban befolyásolhatja egészségünket és életminőségünket. Akadnak sajnos olyan területek a világban, ahol a károsanyag-kibocsátás mértéke olyan magas, hogy szinte lehetetlen friss levegőhöz jutni, azonban számos olyan terület is – például a hegyvidékek –, ahol a levegő tisztasága átlagon felüli.

A rossz minőségű, káros anyagokkal telített levegő légzőszervi megbetegedéseket okozhat, ronthatja átlagos életminőségünket és környezetünkre, gazdaságunkra is befolyással lehet. Nemcsak szerveinkre lehet közvetlen hatása, de az ételekre, amelyeket elfogyasztunk és mindennapi tevékenységeinkre is.

Tudatosság a jobb levegőért

A környezetszennyező anyagok kibocsátása sajnos a levegő minőségére is hatással van. Mindennapi életünkben rengeteg olyan dolgot használunk és alkotunk, építünk, amelyek nemkívánatos anyagokat bocsátanak ki a minket körülvevő láthatatlan burokba. A különféle anyagok nem megfelelő felhasználása, égetése, az iparosodás és a túlságosan gyors fejlődés már több évtizede az egyik legjelentősebb problémaforrás e tekintetben is, azonban még így sem késő tennünk azért, hogy tisztább levegőn élhessünk.

A tudatosabb ipari működés mellett mi magunk is tehetünk azért, hogy kevesebb káros anyagot juttassunk a levegőbe, ezzel nemcsak tisztítjuk azt, de akár az energiatudatosság irányába is tehetünk egy lépést, hiszen a kettő kéz a kézben jár. Minél kevesebb energiát használunk fel mi magunk, annál kevesebb károsanyag-kibocsátást érünk el, ám természetesen mindez attól is függ, hogy milyen fűtési módot használunk és milyen forrásból származik az energiánk.

A Körkörös Gazdaság blog most azt szeretné felmérni, hogyan vélekednek olvasói a klímaváltozásról, valamint, hogy milyen energetikai megoldásokat használnak otthonukban.

Rövid kérdőív kitöltéséhez kattints ide!