Karácsonyfákból érkezik az otthonokba a megújuló energia

Pécsett hagyomány a kidobásra ítélt fenyőfák energetikai hasznosítása

Az ünnepek után feleslegessé váló karácsonyfák zöld energiaforrásként járulnak hozzá Pécs otthonainak fűtéséhez. Az újra hasznosítás leghatékonyabb gyakorlata a városban már hagyomány, a Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. már 15 éve gondoskodik arról, hogy az utcákra került fenyők a pécsi erőmű két biomassza-tüzelésű kazánjában feldolgozva mintegy 31 500 lakás és 480 közintézmény távfűtéssel való ellátását biztosítsák. Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban, ez a mennyiség 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná fedezni, országszerte.

Az ünnepek előtt izgatott időszak övezi otthonaink díszítését, az újév után viszont hamar az utcára kerülnek a már feleslegessé váló karácsonyfák. Januárban akár több hétig is eltarthat a kihelyezési dömping. Pécsett ez mégsem jelent pazarlást, hiszen a fenyőfákból értékes zöldenergia állítható elő. A Pannon Hőerőmű Zrt. karácsonyfa-hasznosítási kezdeményezésének köszönhetően a karácsonyfák, ha csak szimbolikusan is, ismét hozzájárulnak az otthonok melegéhez, ezúttal távhő formájában.

A fák begyűjtését a helyi közszolgáltató végzi január 6-tól január 31-ig, a pécsi hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók a karácsonyfák. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna összegyűjtött fenyőhulladékra számít az erőmű. A lakosoknak csupán annyi a teendője, hogy díszektől, füzérektől, szaloncukroktól, és égősoroktól mentesen helyezzék el a hulladékgyűjtő konténerek mellett a fákat, hogy azok a gyalogos közlekedést, biztonságos parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát ne akadályozzák. Ugyancsak lényeges, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított rögzítési megoldásokat is eltávolítsák kidobás előtt, az aprítási munka gördülékenyebbé tétele érdekében.

A kidobásra ítélt fenyőfák újra hasznosítását minden évben kezdeményezzük, energetikai és fenntarthatósági szempontból a legideálisabb megoldásként a város lakói számára. A fenyők magas gyantatartalmuk miatt nem komposztálhatók, ezért a karácsonyfák hulladéklerakókban való elhelyezése kerülendő. Az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldaraboljuk a fákat, majd a faanyag az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt, épp a magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítjük a fenyőt, amely végül az erőmű kazánjaiban hasznosul újra. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a biomassza-felhasználás széleskörű előnyeire, hiszen ezzel a megoldással száz százalékban zöld energiát tudunk előállítani” – tette hozzá Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Magyarországon évente közel 2 millió karácsonyfát állítunk fel az ünnepi időszakban, ez a mennyiség akár 15 ezernél is több lakás egy havi hőellátását tudná biztosítani országszerte. A gyakorlat országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést. A Pannon Hőerőmű Zrt. körkörös gazdasági modell szerint megvalósuló karácsonyfa-hasznosítási akciója példaértékű, melyre a jövőben is számíthat a pécsi lakosság.