Nőként 8000 m magas hegyek csúcsán

Különleges nőnapi ajándékkal lepte meg női munkavállalóit a Veolia Energia Magyarország Zrt. Nedeczky Júlia, az első magyar hegymászónő nő, aki 8000 méter magas hegyekre jutott fel, „Hegyekről és lélekről” című előadását hallgathatták meg élő közvetítésben a cégcsoport női munkatársai az ország különböző részein.

Az előadás olyan témákat érintett, mint hogy mire tanítanak a hegyek önmagunkról és a világról, hogyan tudjuk az ott megszerzett tapasztalásokat, látásmódot a hétköznapokban is alkalmazni, és hogyan élhetünk környezettudatosan kívül és belül.

A civil életben pszichológusként dolgozó hegymászónő előadása első részében elmesélte, hogyan találta meg magában az inspirációt egy sokak által férfiasnak tekintett sporttevékenység iránt, és visszanézve a gyermekkorára mennyire sok korai jele volt már a hegyek iránti vonzódásának (rajzok, kedvenc festmények, kihívást jelentő fizikai mozgások kedvelése stb.), de mennyire blokkolta a gondolkodásmódját az a régi beidegződés, miszerint ’bizonyos dolgokat nők nem csinálhatnak’. Egy szerencsés találkozásnak köszönhetően azonban ráébredt, hogy nőként is meg tudja valósítani az álmát, hogy feljusson 8000 méter magas csúcsokra is, és apró lépéseken keresztül, önmagát egyre jobban megismerve el is érte céljait.

Az előadás második részében megismertette a hallgatóságot mindazzal a tapasztalattal, amelyet a ’csúcsra’ vezető úton szerzett, és amelyeket a pszichológiai kutatások is visszaigazoltak. A jelen megélése, a bátorság a saját élet megélésére, az intuíciók és a kritikus gondolkodás ötvözete a döntéshozatalban, a segítségkérés képessége, az aktív örömszerzés mind olyan képességek, melyek a hétköznapi életben is hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy boldogabbak, stresszmentesebbek és elégedettebbek legyünk. A hegymászás küzdelme során megtanulta, hogy az élet határtalan, és amit látunk, az a realitás csupán egy része. Átértékelődtek benne a civilizáció által biztosított kényelmi dolgok, és megtanult hálásnak lenni a legjelentéktelenebb dolgokért is, ezáltal mértékletességet tanult. Fő üzenete, hogy meg lehet elégedni az elég jóval is, kis lépésekkel nagy dolgokat lehet elérni, és a sikereket meg kell élni és meg kell ünnepelni, mert ezáltal tudunk hosszú távon elégedettek és boldogok lenni függetlenül attól, hogy milyen munkát végzünk, milyen hobbit űzünk.

A Veolia a nemzetközi nőnap alkalmából 2022. március 7. és 11. között rendezi meg a „Yes WEDO” programot, melynek célja felhívni a figyelmet a nemi sokszínűségre és a nemek közötti szakmai egyenlőségre. A program részeként szervezte meg a Veolia magyarországi leányvállalata a fenti előadást, hogy segítse női munkavállaóit abban, hogy a mai rohanó, stresszes világban is kiegyensúlyozottak és boldogok lehessenek.