Palkó György: Közelebb a kéménymentes Budapesthez

A távfűtés a legfenntarthatóbb módja a fővárosi fűtésnek

A Világgazdaság interjúja Palkó Györggyel, a Veolia Magyarország vezérigazgatójával.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. többségi tulajdonában lévő CHP Erőmű Zrt. 2020 decemberében vásárolta meg a Budapesti Erőmű Zrt.-t (BERT). A BERT termeli meg a főváros távhőigényének mintegy 60 százalékát, amely hosszú távú, szorosabb együttműködést is jelent a Főtávval. Távlati cél: fenntartható és korszerű fejlesztésekkel, közelebb kerülni a kéménymentes Budapesthez. 2021-ben zajlott a 220 embernek munkát adó BERT integrációja, Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója szerint az év legfontosabb feladata Veolia és a BERT közötti szinergiák kiépítése volt, elsősorban a támogató funkciók integrálását megvalósítva.

A Veolia csoport célja, hogy minél szélesebb eszköztárral képviseltesse magát a rendszerszintű szolgáltatások piacán, valamint, hogy a lehető leghatékonyabb megoldások megtalálásával és alkalmazásával tudja kiszolgálni a fogyasztói igényeket. „Tapasztalatunk, hogy az informatikában és a közlekedésben mutatkozó elektrifikáció miatt egyre nagyobb az igény a villamos energia iránt, amelyet a termelők egyre nehezebben egyenlítenek ki. Ennek kiküszöbölésére a CHP Energia Zrt. megvásárlásával a Veolia már korábban belépett a szabályozói piacra, úgyhogy a virtuális erőműbe szervezett egységeivel azonnal tud reagálni a változó fogyasztói igényekre. Ebben a rendszerben a BERT három kombinált ciklusú gázturbinás erőműve kiemelt szerepet foglal el, mert földgázalapú működésükkel az időjárástól függetlenül tudnak kiegyenlítő energiát biztosítani.”

A BERT belépésével immár 815 megawattnyi villamosenergia-kapacitással rendelkezik a Veolia, ezzel meghatározó szereplőjévé vált a villamosenergia piacnak. A BERT belépésével a Veolia Energia Magyarország Zrt. termeli meg a főváros távhőigényének mintegy 60 százalékát, amellyel közel 144 ezer háztartásban, 500 ezer embert szolgál ki.

A BERT és a Főtáv számára egyaránt előnyös az együttműködés, hiszen egy távhőrendszer működtetéséhez biztos hőtermelői háttér szükséges, erőművi oldalról pedig hosszú távú, stabil hőpiac. „Tervünk minél szorosabbra fűzni a két cég közötti kapcsolatot, hiszen tudjuk, hogy a távfűtés a legfenntarthatóbb módja a fővárosi lakások fűtésének. Büszkék vagyunk rá, hogy a Főtávval partneri a viszonyunk, ugyanis a Veolia a legnagyobb versenypiaci szereplő Magyarországon, amely távhőtermelést és távhőszolgáltatást is teljesít, és jelentős tapasztalattal rendelkezünk ezeken a területeken. Hosszú távon köteleződtünk el a Főtávval, hiszen a Budapesti Erőmű Zrt. a legalkalmasabb arra, hogy kiszolgálja a főváros távhőigényét. Természetesen valamelyest változnak a hosszú távú hővásárlási szerződések, de lényegi változás nem várható.”

A Veolia több milliárd forintot költ évente az erőművek berendezésének fejlesztésére és karbantartására. A BERT az elmúlt évek fejlesztései révén pedig tovább csökkentette a felhasznált földgáz és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét is.

„Hosszú távú célunk, hogy korszerű és fenntartható infrastruktúra-fejlesztésekkel újabb lépést tegyünk a kéménymentes Budapest megvalósítására.”

A BERT 2020-as nettó árbevétele megközelítette a 64 milliárd forintot, rendkívül felkészült és elkötelezett csapatának köszönhetően a cég működése megfelel az elvárásoknak. Előre rögzített termelési modell szerint működik, ezért a gázszerződéseit is legalább egy évre megköti rögzített árakon. Ebből kifolyólag a jelenlegi magas gázárak egyelőre nincsenek hatással a cégre.

A teljes interjú a vg.hu oldalon olvasható.