Szabályozó erőműként is kimagaslóan teljesít a debreceni és a nyíregyházi erőmű

Újabb MAVIR minősítési eljárásokat fejezett be sikerrel a PANNONGREEN Kft. nyíregyházi és debreceni erőműve, lehetővé téve, hogy mindkét létesítmény aktív szerepet vállaljon a magyar villamosenergia-hálózat kiszabályozásában is.

Az Veolia csoporthoz tartozó erőművek már korábban is jó eredménnyel végezték el a MAVIR akkreditációs eljárásait. A PANNONGREEN Kft. keleti telephelyeként működő Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű (NYKCE) a rendszerszintű szabályozásban is részt kívánt vállalni, így a MAVIR-ral (Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító) történt egyeztetések után először 2019-ben, majd a szabályozás minőségének javítása után 2021-ben is akkreditáltatta magát.

Szintén a vállalat tulajdonában álló Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű (DKCE) sikeres tercier (manuális utasítású) akkreditációt teljesített 2020 során, majd a Budapesti Erőmű Zrt. tapasztalatára és a 2021-ben induló együttműködésükre alapozva ugyanezen év májusában minőségi váltással sikerült a szekunder (automatikus utasítású) szabályozási feltételeknek is megfelelnie.

Nyíregyházi Kombinált Ciklusú Erőmű

A korábbi eredményeknek köszönhetően idén a Veolia szakemberei több célt is kitűztek az erőművek működése és akkreditációja kapcsán. Debrecenben ez az erőmű szabályozási tartományának növelése volt, és annak biztosítása, hogy a kapacitás tendereken a magasabb terhelésváltoztatási sebességet feltételező pályázatokon is elindulhasson. Nyíregyházán a korábbi példák azt mutatták, hogy az erőmű adottságai aktívabban kihasználhatóak a magasabb követelményeket támasztó szekunder szabályozásban, ezért hamarosan ennek az akkreditációnak a megszerzése lett a cél.

Debreceni Kombinált Ciklusú Erőmű

A DKCE-ben elvégzett tesztek során a MAVIR sikeresnek minősítette mindhárom próbát, így a hitelesítés után, 2023. május 1-től indulhat az új szolgáltatás. Az erőműhöz kapcsolódó idei évre kitűzött célok tehát gyakorlatilag az év első felében teljesültek.

Ennek köszönhetően bővül a pályázható tendereljárások köre, valamint nő a felajánlható kapacitás mértéke és az ahhoz kapcsolódó árbevétel is.  Mivel ezt az erőművet eredetileg az ország első független villamosenergia-termelőjeként a távhőigények kielégítése mellett, az elosztó hálózati veszteségek pótlásaként zsinórtermelésre tervezték, a rendszerszintű szabályozásban való ilyen mértékű közreműködés kimagasló eredménynek számít.

A NYKCE-ben első körben teszteket végeztek, melyek során az üzemeltetők meggyőződtek arról, hogy a szigorú feltételeket hogyan tudja teljesíteni a kombinált ciklusú technológia. A körültekintő felkészülést és méréseket követően 2022 tavaszán befejeződött a szekunder szabályozó körben történő első akkreditáció is.

Az idei fűtési szezon alatti rendszeres igénybevétel kapcsán felmerült a kérdés, hogyan lehetne felhasználni az erőmű teljes teljesítménytartományát, növelve ezzel a szabályozóképességét. Ezért a nyíregyházi létesítmény 2023 februárjában újabb akkreditációra jelentkezett, melynek érdekessége, hogy a kombinált ciklusú erőművekre kevésbé jellemző módon, a hőhasznosító kazánba beépített póttüzelés mellett vett részt a szekunder szabályozási teszten. A MAVIR által adott parancsjeleket a megfelelő sebességgel követve, és a kért menetrendet pontosan tartva, a program végül sikeresen zárult.

Ahhoz, hogy az erőmű eljuthasson a szekunder szabályozásban történő maximális kihasználhatóságáig, olyan példákra volt szükség, mint a Debreceni erőmű esete, nem utolsó sorban pedig arra a szaktudásra és az üzemeltetési területen szerzett tapasztalatokra, amelyek hátterét a vállalat biztosította.