Szent Borbála vigyázó kezei alatt – emlékművet kaptak a helyi ipar nagy alakjai Ajkán

Felavatták Ajkán Baloghy Jenő és Aschner Lipót domborművét a bányász hagyományokat őrző egyesületek képviselői Ajkán, a Bányászati Múzeumban. A december 3-i, Borbála napi eseményen Horváth Károly, a múzeum igazgatója mellett Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a résztvevőket és emlékezett a két kiemelkedő szakemberre.

Ajka a múlt század harmincas éveiben indult hatalmas fejlődésnek a bányászat felfutásának köszönhetően, és a lehetőségek a kétkezi munkások mellett idevonzották a nagytudású, bizonyítási vágytól fűtött mérnököket és szakembereket is. Közülük is kiemelkedett Baloghy Jenő gépészmérnök és Aschner Lipót üzletember. Baloghy Jenő az Ajkai Kőszénbánya Rt. erőművének műszaki vezetőjeként, majd az Ajkai Erőmű beindításában és az Ajkai Erőmű II. tervezésében közreműködve sokat tett az ajkai ipar megteremtéséért, míg Aschner Lipót üzletember az Egyesült Izzó vezérigazgatójaként hagyott maradandó nyomot a város ipari történetében.

Keresztes Tibor, magyarpolányi szobrászművész róluk készült domborművét az ajkai Bányászati Múzeum előterében avatták fel. Az ünnepségen Horváth Károly nyugalmazott bányamérnök, a múzeum szakmai vezetője kiemelte, hogy a bányászok közössége azért választotta Szent Borbálát védőszentjének, mert ő az életét adta a hitéért, a meggyőződéséért; a bányászok is minden órában veszélynek kitéve dolgoznak a föld mélyén. Személyes helytállásukra, bátorságukra, kitartásukra és összefogásukra is szükség volt ahhoz, hogy az ajkai ipar folyamatosan fejlődjön.

Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a bányászat közel 140 éven át határozta meg a helyiek életét és az ajkai ipart, fénykorában pedig összesen 6000 fő számára biztosított megélhetést. Így a város a szénbányászatnak köszönhette, hogy a Közép-Dunántúl legjelentősebb iparvárosává vált. Köszöntőjében felidézte, hogy Ajkán több mint 50 szobor, emlékmű és köztéri emlékhely található, melyeket a bányászok tiszteletére állítottak, és megemlékezett az 1909-es, 184 életet követelő tragikus bányakatasztrófáról is, amely máig fájó emlék a város történelmében.

Az ajkai bányász közösség csaknem két évtizede elhatározta, hogy emléktáblát állítanak a múzeumban a bányászatban kiemelkedőt alkotóknak, melyen eddig öt személy, Ritmüller Ármin, Czekelius Günther, Zambó János, Benyó István és Ruzsinszky István neve volt olvasható. Hozzájuk csatlakozott most domborművel Baloghy Jenő és Aschner Lipót. A két emlékművet dr. Baloghy Zsuzsanna, Baloghy Jenő lánya, valamint az ajkai bányászat szintén jeles alakja, Bóday Gábor egykori bányamérnök unokája, Bóday Csaba leplezték le.

Az ünnepség végén tartott fogadást bajtársi beszélgetések, visszaemlékezések tarkították az ünneplőbe öltözött bányászok és vendégek részvételével.