Távhő Ökocímke minősítést nyert el a Veolia Csoport három távhőszolgáltatója

A Veolia Csoporthoz tartozó távhőszolgáltatók újabb lépést tettek a fenntarthatóság felé. A Csoporthoz tartozó tatai, ceglédi és ajkai távhőszolgáltatók 2021-ben kapták meg a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének Távhő Ökocímkéjét.

A Veolia Csoporthoz tartozó távhőszolgáltatók újabb lépést tettek a fenntarthatóság felé. A Csoporthoz tartozó tatai, ceglédi és ajkai távhőszolgáltatók 2021-ben kapták meg a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségének Távhő Ökocímkéjét. Az Ökocímke a szolgáltatás környezetre gyakorolt hatásáról ad tájékoztatást. Emellett a fogyasztók számára kiváló lehetőséget is kínál arra, hogy értesüljenek a távhőszolgáltatás előnyeiről, és tudatosan válasszák ezt a fűtési formát.

A 2017-ben bevezetett Távhő Ökocímke egy jogi oltalom alatt álló védjegy, melyet minden távhőszolgáltató igényelhet a Magyar Távhőszolgáltatók Szövetségétől (MaTáSzSz). Célja, hogy a fogyasztók számára a távhőrendszerek környezetre gyakorolt hatását nyilvánvalóvá tegye - hasonlóan a háztartási eszközöknél már jól bevált energiacímkéhez - hiszen egy távhőrendszer akkor jó, ha az nemcsak energiahatékonyan, hanem környezetkímélően is működik.

A MaTáSzSz azon távhőszolgáltatók számára ítéli oda a minősítést, amelyek eleget tesznek a környezeti fenntarthatósági szempontokat is integráló szolgáltatási kritériumoknak. Három fő tényezőt vesznek figyelembe: a primerenergia-hatékonyságot – ami azt mutatja meg, hogy az erőműben megtermelt energia mekkora része jut el ténylegesen a lakásokba –, a megújuló energiaforrások arányát és szén-dioxid-kibocsátás mértékét.

A folyamatosan növekvő fejlesztéseknek köszönhetően a hazai távhőrendszerek egyre nagyobb hányada felel meg ezeknek a kritériumnak. A Veolia Magyarország egyedül a tavalyi évben közel 1,7 milliárd forintot fordított energiahatékonyság-növelő fejlesztésekre az általa működtetett létesítményekben. Ezek a beruházások nemcsak a fenntartható energiaellátáshoz járulnak hozzá, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, valamint az ellátásbiztonsághoz és az importkiadások csökkentéséhez is. A jövőbeli fejlesztéseknek célja, hogy a vállalat versenyképes árú, megbízható szolgáltatást nyújtson a fogyasztóknak, növekvő arányban hasznosítva a környezetbarát, megújuló energiaforrásokat.

A Veolia Csoporthoz tartozó TATA ENERGIA Kft., a Cegléd-VEMO, és a BAKONY-TÁVHŐ Kft. távhőszolgáltatók 2021-ben megkapták a minősítést, miután az értékelt területeken az átlagosnál jobb eredményeket értek el. A védjegyhasználat joga 3 évre szól, 2018-ban a tatai egység a biomassza termelés, a ceglédi pedig a magas részarányú kapcsolt hő-és villamosenergia termelésnek köszönhetően már kapott minősítést, ezt sikerült idén megújítani. Az Ajka távhőellátását biztosító BAKONY-TÁVHŐ Kft. kiemelkedik a mezőnyből, egy kategóriában „A”, két kategóriában pedig „A+” minősítést ért el.

 

Tatai Energia Kft.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2012 óta üzemelteti a tatai fűtőművet. A létesítmény 1802 lakást és 106 nem lakossági felhasználót szolgál ki. A fenntartható energiagazdálkodás jegyében Tatán elsősorban mezőgazdasági melléktermékből származó biomassza segítségével történik a hő és a használati melegvíz biztosítása.

Cegléd-VEMO

A ceglédi fűtőerőművet 2000 óta üzemelteti a Veolia Energia Magyarország Zrt. A létesítmény 1881 lakást, valamint 5 közületi felhasználót lát el. A hő előállítása a kazánok mellett kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel valósul meg.

BAKONY-TÁVHŐ Kft.

2017. december 28-án a Bakonyi Erőmű Zrt. többségi tulajdonrészét hosszú távú szakmai befektetési céllal megvásárolta a Veolia Energia Magyarország Zrt. Ajka városában a távhőellátás jelenleg több mint 7000 felhasználót szolgál ki, meghatározó arányban megújuló erőforrások felhasználásával.