Újabb fejlesztések támogatják az üzembiztonságot a pécsi erőműben

A telephely szalmatüzelésű blokkjának éves korszerűsítése az energiahatékonyság növelését is szolgálja.

Végéhez közelednek az üzembiztonságot javító fejlesztések a Veolia pécsi erőművében, amelynek során a telephely szalmatüzelésű blokkjának éves korszerűsítését végezték el a szakemberek. A közel 1,3 milliárd forint értékű projekt az energiahatékonyság növelését is szolgálja.

A Veolia csoport számára elsődleges a biztonságos energiaellátás, ezért kiemelt hangsúlyt fektet telephelyeinek folyamatos ellenőrzésére és karbantartására. Vonatkozik ez a pécsi erőmű biomassza-tüzelésű berendezéseinek éves karbantartására és fejlesztésére is, amelyre 2022-ben is sor került.

Több hónapos előkészítést követően a karbantartási és felújítási munkák versenyeztetett külső alvállalkozók bevonásával, 32 cég szakmai közreműködésével indultak el május 7-én. A közel 1,3 milliárd értékű projekt keretében a telephely II. számú blokk 2. kazánjában többek között a következő munkákat végezték el:

  • 4. túlhevítő cseréje,
  • 3. túlhevítő javítása,
  • szívóventilátor új tengelyének kialakítása és összeszerelése,
  • EMERSON DCS UPGRADE,
  • zsákos szűrő két fokozat átalakítása és a kerülőcsatorna bélelése,
  • salakkaparó láncok felújítása,
  • SNCR rendszer átalakításának megkezdése.

A karbantartási és fejlesztési munkák az üzembiztonság mellett az energiahatékonyságot is jelentős mértékben támogatják ugyanis az új berendezések hosszabb üzemidőt és kevesebb energiaveszteséget garantálnak, ezáltal az energiatermelés az eddiginél is kedvezőbb üzemeltetési feltételekkel zajlik.

A Veolia csoporthoz tartozó pécsi erőmű biomassza alapú tüzelőanyag felhasználásával évente mintegy 31,5 ezer lakás és 460 közintézmény hőigényét elégíti ki. A létesítmény kogenerációs technológiával működik, vagyis egyszerre képes villamos- és hőenergia előállítására. A szalmatüzelésű erőmű évente több mint 150 000 tonna szén-dioxid kibocsátását váltja ki, ezzel hozzájárulva a fenntartható energiagazdálkodáshoz és klímavédelmi célkitűzések megvalósításához.