Kelenföldi erőmű

A Kelenföldi Erőmű közel 110 éve szolgál

A Kelenföldi Erőműben a főváros villamosítási programjával összefüggésben, 1914 júniusában kezdődött meg a villamosenergia-termelés. A kor adottságainak megfelelően széntüzeléses, kisnyomású kazánokban termelték meg a gőzt, és 2 db 7,5 MWe teljesítményű turbógenerátor egység szolgáltatta a 10 KV feszültségszintű villamos energiát.

1922-től 1943-ig két bővítési szakaszban újabb gőzkazánokat, turbinákat telepítettek. A II. világháború előtt a 19 kazán és 8 turbina már 38 bar gőznyomáson dolgozott, és 30 KV-os közvetlen fogyasztói kábeleken biztosította a növekvő villamos igények kielégítését. Az akkor világszínvonalú berendezések nagy részét a magyar ipar gyártotta.

A háború után a fejlesztés irányait a tüzelőanyag-váltás (a szén mellett megjelent a fűtőolaj) és az ipari célú forróvíz-, gőz- majd a lakossági célú forróvíz-szolgáltatás megkezdése határozta meg. 1953-tól megkezdődött az ipari üzemek, majd 1958-tól az épülő lakótelepek ellátása.

1962−1972 között a hőszolgáltatási igényeknek megfelelően az erőmű teljesen átalakult. Ellennyomású és fűtőturbinákra cserélték a korábbi kondenzációs technológiát, a távfűtés biztonságát pedig forróvíz-kazánokkal növelték. A szén- és fűtőolaj alapú tüzelést fokozatosan kiváltotta a földgáz. 1972-ben itt helyezték üzembe az ország első gázturbináját is – 32 MWe teljesítménnyel –, amely elsősorban csúcsidőben segítette a villamosenergia-hálózatot.

1980-ban véglegesen megszűnt a széntüzelés, és Kelenföldön befejeződött a távfűtési rendszer bővítése, amely ezáltal az ellátott fogyasztókat figyelembe véve az ország legnagyobb hőkapacitású körzete lett.

1995-ben újabb fejlesztési szakasz kezdődött: az energetikailag legmagasabb hatásfokot biztosító, nagy teljesítményű hő- és villamos kapcsolt erőművi technológia alapját jelentő 132 MWe-os gázturbina és egy hőhasznosító kazán került üzembe. A már elavult kazán- és gőzturbinapark kiváltási programja 2006-ban fejeződött be. Ekkor vált igazi kogenerációs erőművé Kelenföld.

2007-ben korszerű és optimalizált kapacitású vízelőkészítő üzem készült, majd 2010-ben a kisteljesítményű gázturbinák telepítésével fejeződött be az eddigi utolsó fejlesztési szakasz. A 2011-ben átalakított gázturbina- és a korszerűsített kazán-tüzelőberendezések környezetvédelmi szempontból kimagaslóan jó emissziós jellemzőkkel üzemelnek.

Az erőmű évszázados története során minden korban jellemző volt a kiemelkedő műszaki színvonal alkalmazása, a gazdasági és technikai változások követése, valamint a dolgozók lojális, nagy szakértelmű és áldozatkész hozzáállása.

 

Néhány számadat a Kelenföldi Erőműről:

  • távfűtési körzet: 41 150 lakás és 1 800 egyéb távhő felhasználó
  • szerződött hőteljesítmény lekötés a FŐTÁV számára: 270 MWth
  • beépített villamos teljesítmény: 178 MWe
  • kis gázturbinák beépített villamos teljesítménye: 10 MWe

 

Az elsődleges tüzelőanyag-csővezetéken beszállított nagynyomású földgáz, a tartalék tüzelőanyag-csővezetéken beszállított tüzelőolaj, melyből 5 000 m3-t a helyszínen tárolunk. Az erőmű által ellátott távhő körzetek: Őrmező, Gazdagrét, Lágymányosi lakótelep, Budai Vár. A távhőszolgáltatásban az erőmű a hőtermelésen kívül úgynevezett rendszerszolgáltatásokat is biztosít, úgymint a távfűtési keringtetés, nyomástartás, pótvíz-betáplálás.

 

Cím: Budapest XI. kerület, Hengermalom út 60.

Erőmű-igazgató: Bálint Ferenc

Tel.: +36 1 577 8700