Átvette a távhőszolgáltatást Siklóson a Veolia

A Föld hőjét is hasznosítanák a dél-dunántúli városban

Március 1-től új szolgáltató, a SIKLÓS-HŐ Kft. látja el a távhőszolgáltatási feladatokat Siklóson. Siklós Város Önkormányzata tavaly írt ki koncessziós pályázatot, majd a legjobb ajánlatot benyújtó Veolia Energia Magyarország Zrt. és a város képviselői 2017. szeptember 27-én írták alá a szolgáltatás átvételét rögzítő megállapodást.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. – a megállapodásban vállaltaknak megfelelően - egy új koncessziós társaságot hozott létre SIKLÓS-HŐ Kft. néven, amely az ehhez szükséges működési engedélyek birtokában 25 éven keresztül fogja ellátni a távhőtermelési és távhőszolgáltatási feladatokat Siklóson. A dél-dunántúli városban eddig összesen 1058 háztartás csatlakozott a távhőhálózatra, amelyek mellett 15 intézményi partner távhőellátásáról is gondoskodni fog a szolgáltató.
 „Üzembiztos, hatékony és környezetkímélő távhőszolgáltató rendszert kívánunk működtetni Siklóson a lakossági és az intézményi ügyfelek minél jobb megelégedettsége mellett. A szolgáltatás fejlesztésének részeként az első intézkedéseink között bevezetjük az online ügyfélszolgálatot, valamint az elektronikus számlázás lehetőségét. Emellett beruházásokat kívánunk indítani az energiahatékonyság javítása, az üzembiztonság növelése és a meglévő mérés alapú elszámolás fejlesztése érdekében” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.
Fontos, hogy a szolgáltatóváltás nem befolyásolja az árakat. A távhő a lakossági felhasználók számára hatósági áras szolgáltatás, így az ügyfelek továbbra is a megszokott árak mellett vehetik igénybe azt.
A hosszabb távú tervek közé tartozik, hogy a Veolia néhány éven belül Siklós távhőellátását is jelentős részben megújuló energiaforrásokra kívánja átállítani, függetlenítve a rendszert az importból származó tüzelőanyagoktól.
„Több éve célul tűztük ki, hogy csökkentsük városunkban az energia függőséget, alternatív megoldásokat keresve, lehetőleg európai uniós forrásból, nem terhelve a lakosság kiadásait” – tekintett vissza az előzményekre dr. Marenics János, Siklós város polgármestere.
„Kezdeményezéseinket a képviselők már az előző ciklusban is támogatták. A távhőszolgáltatási feladatok ellátására kiírt pályázatunk elsősorban arra irányult, hogy a magas szintű távhőszolgáltatás biztosítása mellett, hosszútávon megújuló energiaforrásokat – kiemelve a geotermikus energia – tudjanak igénybe venni minél többen a városban. Ezen törekvéseink megvalósításához kitűnő partnerre találtunk, a Veolia Energia Magyarország Zrt-ben.”
***
 
A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:
A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 20 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.
A vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.
A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 12 városban immár 13 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.
Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 6700 terajoule-t, és évente több mint 750 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 28 gázmotorból álló, összesen 36 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.