Új néven folytatja működését a városi távhőszolgáltató Dombóváron

Huszonöt évig a Veolia csoporthoz tartozó DOMBOVÁRHŐ Kft. biztosítja a távhőt a városban

Új koncessziós társaságot alapított DOMBÓVÁRHŐ Kft. néven a dombóvári távhőszolgáltatási feladatok ellátására a Veolia Energia Magyarország Zrt. A DOMBÓVÁRHŐ Kft. hivatalosan március 1-jén vette át a Tolna megyei város távhőrendszerének üzemeltetését.

A korábbi koncessziós időszak lejártához közeledve Dombóvár Város Önkormányzata tavaly pályázatot írt ki a város távhőellátásának működtetésére. Ezt a tendert, a feladatot az előző időszakban is ellátó Veolia Energia Magyarország Zrt. nyerte meg.

Az eredményhirdetést követően a Veolia Energia Magyarország Zrt. és Dombóvár Város Önkormányzatának képviselői 2017. szeptember 12-én írták alá azt a szerződést, amelynek értelmében a közbeszerzési pályázaton nyertes társaság koncessziós cége működtetheti tovább a település távhőrendszerét az elkövetkező 25 évben. A DOMBÓVÁRHŐ Kft. az eddigi szakembergárdára támaszkodva a dunántúli város közel 2050 háztartását és 10 intézményi partnerét fogja kiszolgálni a szerződéses időszakban, a távhőtermelői- és távhőszolgáltatói feladatokat egyaránt ellátva.

Fontos, hogy az új szerződéses konstrukció és a névváltás nem befolyásolja az árakat. A távhő a lakossági felhasználók számára hatósági áras, így az ügyfelek továbbra is a megszokott árak mellett vehetik igénybe a szolgáltatást. Emellett a távhőszolgáltató ügyfélszolgálati irodája továbbra is változatlan helyen, a megszokott nyitva tartással fogadja az ügyfeleket.

 „Arra törekszünk, hogy üzembiztos, hatékony és környezetkímélő rendszereket működtessünk, a lakossági és vállalati ügyfeleink együttes megelégedettsége mellett. Ennek jegyében azt is vállaltuk, hogy a következő szerződéses időszakban újabb beruházásokat fogunk végrehajtani Dombóváron a távhőrendszer fejlesztése és hatékonyságának további javítása érdekében” – mondta el Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója.

A távhőrendszer működtetéséhez szükséges hőenergiát egy 19,8 MW beépített névleges hőteljesítményű földgáztüzelésű fűtőmű termeli meg. A rendszer pedig mintegy 48 felhasználói hőközponton, valamint összesen 4,6 kilométer hosszú nyomvonalon keresztül juttatja el a hőt a lakossági és közületi felhasználókhoz.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. az elmúlt években a város több pontján is korszerűsítési munkákat végzett, amelyek részeként 530 méter nyomvonalon cserélte ki a régi távhővezetékeket. A távhőhálózat korszerűsítése révén a Veolia Energia Magyarország Zrt. növelte az ellátásbiztonságot és csökkentette a távhőrendszer hőveszteségét, ezáltal tovább javította az egész rendszer hatékonyságát.

A fejlesztések az elkövetkező időszakban is folytatódnak az energiahatékonyság és az üzembiztonság további javítása érdekében. A fejlesztések részét képezi egy új folyamatirányító távfelügyeleti rendszer kialakítása, a kazánházi hőtermelő berendezések, gázkazánok cseréje, továbbá megkezdődik az ún. hőközponti és hőfogadói elszámolási hőmennyiségmérők távkiolvasása, azaz az okos mérés kialakítása is.