Gázmotoros kiserőművekkel és virtuális erőművel erősít a Veolia

A Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrésze

December 14-én hivatalosan is a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába került a CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrésze. A Gazdasági Versenyhivatal által is jóváhagyott megállapodás szervesen illeszkedik a vállalat stratégiájába, ugyanis a CHP Erőmű virtuális erőművi portfóliója révén a Veolia Energia Magyarország Zrt. a legnagyobb szereplők közé lép immár a szabályozói piacon is, amelynek köszönhetően a társaság tevékenysége immár a teljes értékláncot lefedi a magyarországi energetikai piacon. A tranzakció a CHP Erőmű tagvállalatainak mindennapi tevékenységében nem jelent közvetlen változást, a társaság operatív irányítását továbbra is a korábbi főtulajdonos fogja ellátni.

51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Veolia Energia Magyarország Zrt. a CHP Erőmű Kft.-ben. Az október 16-án aláírt szerződést a Gazdasági Versenyhivatal is jóváhagyta, majd a felek a mai napon hivatalosan is lezárták az ügyletet. A tranzakció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. Egyúttal a társaság a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP Erőmű Kft. a három, együttesen közel 30 megawatt villamosenergia-termelő egységet már korábban egy ún. virtuális erőműbe szervezte, amelynek működését egy a főváros XI. kerületében kialakított diszpécser központ irányítja.

A kiserőművek műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, hogy azok működését a valós idejű fogyasztói igényekhez kössék és értékesítsék az általuk ily módon termelt villamos energiát a különféle piaci szegmensekben: a magyar villamos energia tőzsdén (HUPX-on), a rendszerszintű szolgáltatások piacán és végfelhasználók számára közvetlenül.

„A CHP Erőmű Kft. megvásárlása illeszkedik vállalatunk szabályozható erőművi egységek üzemeltetésén alapuló növekedési tervébe” – közölte Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. „A megállapodás révén a társaságcsoport immár a teljes értékláncot lefedi a magyarországi energetikai piacon, a gáz- és biomasszakereskedelemtől kezdve, a távhőtermelésen és távhőszolgáltatáson keresztül a villamosenergia-termelésig és a villamosenergia-értékesítésig bezárólag.”

A CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonrészének megvétele csak az első lépés a Veolia virtuális erőművi fejlesztésében. Ugyanis a vállalat a későbbiekben ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni kombinált ciklusú erőműveket, a gázmotoros erőműparkját, valamint a megújuló alapon termelő erőműveit is.

A Veolia 2015-ben vásárolta meg a debreceni és a nyíregyházikombinált ciklusú erőműveket, amelyek együttes villamosenergia-termelő kapacitása mintegy 160 megawatt, majd egy évvel később került sor a 19,8 megawatt névleges teljesítményű szakolyi biomassza erőművet üzemeltető társaság megvásárlására. Ezt követően 2017 végén került a cégcsoport tulajdonába a 131,6 MW villamos- és 360 MW beépített, névleges hőteljesítményű ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt., amely megújuló és fosszilis tüzelőanyag felhasználásával villamos energiát, lakossági távhőt, valamint ipari felhasználásra szolgáló gőzt állít elő.

„A magyar kormány stratégiai partnereként a Veolia Energia Magyarország Zrt. célja, hogy hosszútávon gondolkozó szakmai befektetőként működjön közre a legkorszerűbb technológiák és megoldások elterjesztésében, valamint Magyarország energetikai ellátásbiztonságának erősítésében” – fejtette ki Fernezelyi Ferenc.
 
***
A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:
A Veolia a magyar energia-, víz- és hulladékgazdálkodási piac egyik vezető szereplője. A cégcsoport három ágazatának 2017. évi konszolidált árbevétele közel 68 milliárd forint volt, munkavállalóinak létszáma jelenleg megközelíti az 1800 főt.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 25 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.

Az energetikai vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 12 városban immár 13,5 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további közel 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 6700 terajoule-t, és évente több mint 750 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 28 gázmotorból álló, összesen 36 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.