Hulladékkezelési létesítményeink

A Veolia világszinten közel 50 millió tonna hulladékot kezel évente a körforgásos hulladékgazdálkodás keretein belül.

Éves szinten 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik Európában, melynek jelentős része kerül lerakókba vagy égetésre. Az EU által elfogadott körforgásos gazdasággal kapcsolatos cselekvési terv fő célja, hogy csökkenjen a hulladékok mennyisége. Emellett az Európai Parlament sürgeti a tagállamokat, hogy fokozzák az újrahasznosítás mértékét, csökkentsék a hulladéklerakók használatát és minimalizálják a hulladékok égetését.

A közös európai célkitűzés szerint 2025-re a kommunális hulladék legalább 55%-át újra kell hasznosítani, majd ezt az arányt fokozatosan növelnék. Ezzel együtt a hulladéklerakás arányát is visszaszorítanák, így 2035-re a kommunális hulladék legfeljebb 10%-a kerülhet hulladéklerakókba.

Vállalatunk célja a környezettudatos hulladékgazdálkodás mellett a körforgásos gazdasági modell megvalósítása, az újrahasznosított anyagáramok létrehozása, hogy olyan hulladékkezelési és gazdálkodási megoldásokat nyújtson, melyekkel hozzájárul a természeti erőforrások megóvásához.

Hulladékból Energia (Waste to Energy)

A körforgásos gazdasági modellre való átállás jegyében a Veolia Waste Hungary Kft. vasvári telephelyén SRF – Solid Recovered Fuel gyártása zajlik, melyeket erőműveinkben gazdaságos és környezetkímélő tüzelőanyagként használunk fel.

A vasvári üzem kapacitása 50 000 tonna/év SRF előállítása.

Társaságunk vasvári telephelyén átveszi a részben a lakossági kommunális hulladékból előállított részben pedig ipari forrásból származó magas fűtőértékű hulladékot, amelyek nem, vagy csak túlzott költségek mellett hasznosíthatóak újra. Technológiánk segítségével az erőművi energetikai hasznosításra tesszük alkalmassá a beérkezett anyagot. A többfokozatú feldolgozás során aprítás, illetve a szennyező anyagok kiválogatása történik, ennek eredményeként jön létre a már nem hulladék”, hanem „termék” minősítésű tüzelőanyag, melynek megnevezése SRF.

Az SRF olyan hulladékból előállított termék, amely szigorú bevizsgáláson és termékminősítési eljáráson esik át. Ennek a klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető tüzelőanyagnak a felhasználása széles körben elfogadott Európában, hiszen energetikai hasznosításával, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett, jelentős mennyiségű fosszilis energiahordozó váltható ki.