Karácsonyfákból zöld energia a leghidegebb hetekben

A pécsi Pannonpower a korábbi évek gyakorlatát követve idén is hasznosítja a városszerte kidobott karácsonyfákat.

 

A pécsi Pannonpower a korábbi évek gyakorlatát követve idén is hasznosítja a városszerte kidobott karácsonyfákat. A Pannonpower a karácsonyi ünnepek kapcsán is arra törekszik, hogy a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembe vétele mellett lássa el hőenergiával a helyi lakosságot.
 

Pécs, 2017. február 2.

 
Idén is elindította karácsonyfa–hasznosítási akcióját a Veolia csoporthoz tartozó pécsi Pannonpower. A kezdeményezés keretében a vállalat gondoskodik a karácsonyi időszakot követően kidobott karácsonyfák energetikai hasznosításáról a baranyai megyeszékhelyen. Az első szállítmányok már beérkeztek a pécsi erőmű telephelyére, a begyűjtött karácsonyfák teljes mennyisége pedig megközelíti majd a 40 tonnát.
Az erőmű Pécsett mintegy 31 ezer lakás távfűtéshez szükséges hőenergia előállításáról gondoskodik. Az energiatermeléshez pedig – az erőmű által felvásárolt mezőgazdasági melléktermékek és faapríték mellett - a városi kommunális szolgáltató által összegyűjtött kidobott karácsonyfák is felhasználhatóak tüzelőanyagként.

A karácsonyfák eltüzelése már a korábbi években is gyakorlat volt Pécsett. A január elején keletkező nagy mennyiségű hulladék ugyanis nem komposztálható, lerakás esetén pedig nagyon nagy helyet foglal. A környezetvédelmi előírások betartása mellett, ellenőrzött körülmények között történő energetikai hasznosítás tehát ebben az esetben a pécsi lakosság és a helyi kommunális szolgáltató szempontjából egyaránt a lehető legjobb megoldás. Azok a fenyők, amelyek az ünnepi hetekben az otthonok díszei voltak, az ünnep után a pécsi otthonok melegéhez járulnak hozzá.

„A Pécsett már hagyománnyá vált akcióval igyekszünk felhívni a figyelmet a biomassza-felhasználás széleskörű előnyeire. Ezzel a megoldással ugyanis a legkülönbözőbb mezőgazdasági és faipari melléktermékekből tudunk száz százalékban zöld energiát előállítani.” – emelte ki Rudolf Péter, a Pannonpower tagvállalataként a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

A pécsi Pannonpower felelős nagyvállalatként ezzel is igyekszik fontos szerepet betölteni a helyi közösség mindennapjainak támogatásában. A karácsonyfák eltakarítása ugyanis komoly problémát jelent a nagyobb településeken, a program viszont így fenntartható megoldást kínál a városüzemeltetés és a lakosság számára egyaránt, a város energiaszükségletének biztosításához is hozzájárulva.

Treecycle
A kidobott karácsonyfákat a kommunális szolgáltató gyűjti össze. Több mint tízezer darab fenyőfa kerül így be a pécsi erőmű telephelyére, ahol a fenyőket egy aprítógép 6 centiméternél kisebb darabokra aprítja. Az így keletkezett biomassza tüzelőanyagot az egyéb faipari és mezőgazdasági melléktermékből álló tüzelőanyaggal keverik össze. Ezt a keveréket juttatják fel a fluidágyas kazánba, amelyben 800-900 °C-os hőmérsékleten, ellenőrzött keretek között, a környezetvédelmi előírások betartásával égetik el.

Sem talp, sem szaloncukor
A pécsi erőmű csak akkor tudja felhasználni a karácsonyfákat tüzelőanyagként, ha azokat nemcsak a díszektől szabadítják meg, hanem leszedik róla az elektromos füzéreket és a szaloncukrokat is. Mivel a fenyőfákat aprítógéppel darabolják, ezért nagyon fontos, hogy a fákról a talpakat, illetve a felállításhoz kialakított egyedi rögzítési megoldásokat is eltávolítsák, mert csak így oldható meg a fenyőfa tüzelőanyag zökkenőmentes feldolgozása.