Bővült a katasztrófavédelem eszközparkja

Szellőztetésre, illetve akár zárt terekben keletkezett tüzek habanyaggal történő oltására is alkalmas az a nagyteljesítményű ventilátor, amit a közelmúltban vehetett át a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Pannon Hőerőmű Zrt.-től.

A két szervezet 2015-ben írt alá együttműködési megállapodást, amelynek eredményeként nemcsak a tűzoltók gyakorlati képzésében hasznos eszközök, hanem értékes szakmai tapasztalatok is gazdát cserélnek.
 

Pécs, 2017. január 20.

 
Óránként csaknem 24 ezer köbméter levegőt képes szállítani az a FANERGY típusú, speciális ventilátor, amelyet mostantól több funkcióra is használhat a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Pannon Hőerőmű Zrt. által beszerzett és az igazgatóság részére nemrég átadott eszköz elsősorban épületek füstmentesítésére, illetve átszellőztetésére használható, azonban egy vízpermet betéttel is kiegészíthető, amelynek segítségével nagy mennyiségű haboltó anyag juttatható a zárt térben (például pincékben) keletkezett tüzek habelárasztásos oltásához.
 

 
- Egy sokoldalú és valóban a legmodernebb technológiát alkalmazó eszközt vehettünk át a pécsi erőműtől – mondta Mácsai Antal tűzoltó ezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. – A ventilátor az éles helyzetekben történő alkalmazás mellett a hivatásos tűzoltók képzésére és gyakorlatozásra, az állomány képességeinek folyamatos fejlesztésére is felhasználható. A ventilátor hiányosságot is pótol: mivel benzinmotoros, ezért bárhol tudjuk használni, valamint füsteltávolító és könnyűhab-generátor funkciójú is. Gépjárműfecskendőre málházható, nagy mobilitással rendelkezik, így a térség tűzbiztonságát nagymértékben emeli, hiszen alkalmazásával például egy tízemeletes társasházban bekövetkezett lépcsőháztűznél a füstmentesítést még jobban tudjuk garantálni.
 
A csaknem 1 millió forintot érő eszközt annak a megállapodásnak a keretében adta át az erőmű az igazgatóságnak, amelyet 2015 év elején kötött a két szervezet. Az együttműködés részeként 2016-ban egy alkalommal egy teljes körű (a hivatásos és az erőmű üzemi tűzoltóinak részvételével végrehajtott) belső védelmi tervgyakorlaton vettek részt a katasztrófavédelmi szakemberek. A gyakorlat keretében a hivatásos tűzoltók nemcsak az esetleges vészhelyzetben rendkívüli jelentőségű helyismerettel gazdagodtak, hanem megismerték az erőmű üzemi tűzoltóit és az erőműben előforduló különféle tüzelőanyagok kezelésének és oltásának módozatait. Az igazgatóság emellett szakmai képzéssel és védőfelszerelések biztosításával is hozzájárult a pécsi erőmű üzemi tűzoltóinak működéséhez.

 

- A pécsi hőerőmű a megye egyik legnagyobb és legfontosabb ipari üzeme, ami biztonsági és katasztrófa-elhárítási szempontból is fokozott figyelmet igényel. Ezért mindkét fél számára elsőrangú szempont, hogy mindent megtegyenek a balesetek elkerülése érdekében, ugyanakkor a lehető legjobban felkészüljenek az esetleges vészhelyzetek gyors és hatékony elhárítására – fogalmazta meg Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója. – Célunk, hogy az elmúlt évtizedek jelentős üzemzavartól mentes időszakához hasonlóan továbbra is biztonságosan és folyamatosan rendelkezésre állva biztosítsuk a város energiaszükségletét, ehhez segít hozzá bennünket az együttműködés a katasztrófavédelemmel.

 
A felek 2017-ben is folytatják eredményes együttműködésüket, amelynek keretében újra több alkalommal szerveznek majd közös helyismereti és parancsnoki ellenőrző gyakorlatot a hivatásos állomány és kiképzett üzemi tűzoltók részvételével.