Ismét megnyíltak a távfűtőművek és erőművek a nagyközönség előtt

A Veolia Energia Magyarország Zrt. már negyedik alkalommal csatlakozott a Távhőszolgáltatás Napjához

Öt városban nyitotta meg fűtőműveinek kapuit a nagyközönség előtt a Veolia Energia Magyarország Zrt. április 13-án, a Távhőszolgáltatók Napján. A társaságcsoport negyedik alkalommal hívott meg az erőművek és a távfűtőművek bejárására iskolás csoportokat és társasházi közös képviselőket, akik testközelből ismerhették meg a távfűtő-rendszerek működését. A távhőtermelő- és szolgáltató vállalatok több százezer magyarországi lakás hőenergia-ellátásáról gondoskodnak, költséghatékony és környezetvédelmi szempontból optimális megoldást kínálva a városok fűtési igényeinek kielégítésére – hívták fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország Zrt. szakértői.

Április 13-ára, a távfűtési szezon zárására időzítve rendezte meg a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) a Távhőszolgáltatók Napját, amelyhez ismét csatlakozott a Veolia Energia Magyarország Zrt. is. A cégcsoport tagjai Magyarországon közel 120 ezer lakossági és intézményi ügyfél számára termelnek hőenergiát, emellett távhőszolgáltatóként pedig 12 városban, 13 500 lakás távfűtéséről gondoskodnak közvetlenül. Ezért is döntött úgy a vállalat vezetése, hogy a csoporthoz tartozó létesítmények ismét csatlakozzanak a Távhőszolgáltatás Napja rendezvénysorozathoz.

Az előző évekhez hasonlóan most is öt városban várták az érdeklődőket a Veolia csoporthoz tartozó távfűtőművekben: Cegléd, Dombóvár, Dorog, Tata, és Érd városok létesítményeiben hirdettek nyílt napot.
„A létesítmény-bejárással szeretnénk közelebb hozni az emberekhez az energiatermelést és megmutatni a távfűtésben rejlő lehetőségeket. A tapasztalataink pedig azt mutatják, hogy a kezdeményezés pozitív visszhangra talált, ugyanis évről évre erős a közönség érdeklődése” – fejtette ki Bicskei Tibor a Veolia Energia Magyarország Zrt. távhő ágazat vezetője.
 
A Veolia Energia Magyarország Zrt. a távhőtermelő ágazatban meghatározó szerepet tölt be hazánkban, minden ötödik távfűtött lakásnak a cégcsoporthoz tartozó létesítmények termelik meg a szükséges hőenergiát. Magyarországon a 4 milliós lakásállományon belül több mint 650 ezer háztartás fűtését biztosítják távfűtési rendszerek.
 
A létesítmény-bejárás alkalmával a látogatók arról hallhattak tájékoztatást, hogy környezetvédelmi szempontból miért kedvezőbb egy helyen, ellenőrzött körülmények között hőt termelni, mint egyedi fűtési megoldásokat üzemeltetni. A hőenergia-ellátás központosítása egyszerre kínál jó feltételeket a hatékonysági paraméterek javítására, a lakosságnál jelentkező költségek féken tartására, valamint a káros környezeti kibocsátások mérséklésére. „A bejárások alkalmával a látogatók arról is információt kaphatnak, hogy a távfűtőrendszereknek milyen fontos szerepe van a városi légyszennyezés elleni harcban, amelyet a Veolia egyik szívügyeként kezel” – fűzte hozzá Bicskei Tibor.
 
***
 
Öt érv a távfűtés mellett:

  • A távfűtés nem bocsát ki határérték feletti környezetkárosító anyagot közvetlenül a települések lakóövezeteiben, nem szennyezi a lakóterületek levegőjét. Nincs kéményerdő a házak tetején, nincs szabálytalan égetés.
  • Az ipari tüzelőberendezések jó hatásfokkal, számítógépes folyamatirányítással, folyamatos felügyelet mellett üzemelnek, így összességében is sokkal kisebb a légszennyezés mértéke.
  • A felhasználók számára biztonságosabb megoldást nyújt, hiszen az egyes háztartásoknak nem kell a fűtőberendezéseket működtetni, nem kell a kéményből származó égéstermékek visszaáramlásától tartani, nem kell a szénmonoxid mérgezés kockázatával számolni.
  • Lehetőség van megújuló energiaforrásokat használni, erre példa Pécs városa, ahol teljes mértékben biomassza alapú a távhőellátás.
  • A megújuló energiaforrások kiaknázásával és távhőtermelés szolgálatába állításával csökkenthetjük az ország külföldről származó, import energiahordozókkal szembeni függőségét.

 
 
***
A MagyarTávhőszolgáltatók Szakmai Szövetségéről:
A MaTáSzSz, azaz a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége a 1993-as alapítása óta a távhőszektor reprezentatív képviseleti szervezete, amelynek tagjai a távhőtermeléssel és távhőszolgáltatással foglalkozó hazai vállalkozások közül kerülnek ki. Az egyesület mintegy 100 tagvállalatot tömörít, amelyek együttesen a távhőszolgáltatást igénybe vevő mintegy 650 ezer háztartás mintegy 85 százalékának távhőellátásáról gondoskodnak. A MaTáSzSz a tagvállalatok szakembereiből létrehozott munkabizottságokban végzi szakmai tevékenységét, amelynek alapja a szervezet érdekképviselete, érdekérvényesítése, továbbá az egyes szakminisztériumokkal, hatóságokkal, országgyűlési és európai parlamenti bizottságokkal való együttműködés. A Veolia Energia Magyarország Zrt. a MaTáSzSz tagja.
***
 
A Veolia Energia Magyarország Zrt-ről:
A Veolia Energia Magyarország Zrt. több mint 25 éves szakmai tapasztalattal a magyar energetikai piac meghatározó szereplője, önkormányzati és közületi szerződésállományának meghatározó része – például a pécsi, dorogi, esztergomi vagy tatai lakossági és intézményi távhőszolgáltatás – a 2020-as évekbe nyúlik előre. A társaság 2013 folyamán stratégiai együttműködési megállapodást kötött Magyarország kormányával.

A vállalatcsoport jelenleg több mint 1000 főt foglalkoztat, országosan több mint 250 üzemeltetett telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2016-ban 52,8, 2017-ben pedig 55,1 milliárd forint volt.

A cégcsoport 50 hazai önkormányzat több létesítményét, 85 állami és középületet, 28 egészségügyi intézményt és 31 ipari telephelyet lát el energiával. Emellett a magyarországi Veolia csoport által üzemeltetett távhőszolgáltatók 12 városban immár 13,5 ezer lakás távfűtéséről gondoskodnak, miközben országszerte a vállalat további közel 117 000 lakossági és intézményi ügyfél számára termel hőenergiát.

Az országos kiterjedésű cégcsoport energetikai szolgáltatások üzletága hőtermelő- és elosztó rendszerek üzemeltetését végzi önkormányzatok, költségvetési szervek és a magánszektor számára, de tevékenységi körébe tartozik ezen felül a teljes körű létesítmény-üzemeltetés és az ipari outsourcing is.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. éves hőenergia-termelése meghaladja a 6700 terajoule-t, és évente több mint 750 gigawattóra villamos energiát állít elő, továbbá egy 28 gázmotorból álló, összesen 36 megawatt kapacitású virtuális erőművet kitevő országos rendszert üzemeltet.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi üzletágának hét egységében (a pécsi Pannon Hőerőmű Zrt., a Kőbányahő Kft., a dorogi, debreceni és nyíregyházi erőművek, a szakolyi DBM Zrt. és az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt.) magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát – biomasszát – felhasználó blokkok működnek, ezzel is tükrözve a cégcsoport környezetbarát energiatermelés iránti elkötelezettségét.