Új távhőtermelési együttműködési szerződést írtak alá Debrecenben

2035 végéig a Veolia Energia Magyarország Zrt. termeli meg a hajdúsági megyeszékhely távhőszolgáltatásához szükséges hőenergiát.

2035 végéig a Veolia Energia Magyarország Zrt. termeli meg a hajdúsági megyeszékhely távhőszolgáltatásához szükséges hőenergiát.
 
További 17 éven keresztül a Veolia Energia Magyarország Zrt. gondoskodik a debreceni távhőszolgáltatás nyújtásához szükséges távhő termeléséről a társaság és a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. között megkötött szerződés értelmében. A Veolia Energia Magyarország Zrt. és a Hajdú-Bihar megyei székhelyen a távhőszolgáltatói feladatokat ellátó Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 2035. december 31-ig hosszabbította meg a távhőszolgáltatáshoz szükséges hőenergia előállításáról szóló korábbi megállapodást.

„Az együttműködési szerződés kialakítása során társaságunk legfontosabb szempontja az volt, hogy Debrecen városában a közel 32 ezer lakossági és több mint kétezer intézményi és vállalati fogyasztója számára hosszútávon szavatolni tudjuk a távhő- és melegvíz-ellátást.” - mondta Csányi Jenő a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. 2015-ben vette át a Debrecenben a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművet. A földgáztüzelésű berendezések beépített hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye 102 megawatt.
A Veolia Energia Magyarország Zrt. az elmúlt években már számos hatékonyságnövelő beruházást vitt véghez az erőműben. A jövőbeli tervek között szerepel a 2013-ban leállított kombinált ciklusú erőműi blokk újbóli üzembe helyezése, amely tovább javítja majd a város távhőrendszerének hatékonyságát. Emellett az alacsonyabb károsanyag-kibocsátás érdekében 2022-ig ütemezetten megtörténik a távhőtermelői berendezések égőcseréje is, hozzájárulva a cégcsoport környezetvédelmi erőfeszítéseihez.

„Kevésbé köztudott, de a távfűtés amellett, hogy kényelmes és biztonságos megoldás, környezetvédelmi szempontból is a legjobb választás a városban élők, illetve dolgozók számára. Ugyanis sokkal környezetkímélőbb, ha az egyedi megoldások helyett egyetlen helyen, folyamatosan ellenőrzött körülmények között termeljük meg a települések ellátásához szükséges hőenergiát. ”- mondta Gurszki László, a Veolia Energia Magyarország Zrt. Kelet-magyarországi Regionális igazgatója.


A szakember hozzátette: a Veolia Energia Magyarország Zrt. célja, hogy olyan üzembiztos, hatékony és környezetkímélő távhőtermelést nyújtson Debrecenben, amellyel egyaránt elégedettek a lakossági és az intézményi fogyasztók.