Zéró folyadékkibocsátás a világ legnagyobb gázcseppfolyósító üzemében

A Veolia egyedülálló eljárást fejlesztett ki a gáz cseppfolyósítása során keletkező víz újrahasznosítására, amely teljes mértékben ismét felhasználható a telephelyen.

Cseppfolyósított gáz hulladékfolyadék nélkül

A Ras Laffanban található Pearl Gas-to-Liquid (GTL) komplexum a világ legnagyobb gázcseppfolyósító üzeme. Napi 140.000 hordó olajjal egyenértékű termeléséből 120.000 hordót cseppfolyósított földgázzá és etánná alakít. A Shell és partnere, a Qatar Petroleum olyan példaként szolgáló létesítményt kívánt telepíteni, amely zéró folyékony hulladékot termel, és zárt rendszerben működik.

 

A vízciklus optimalizálása

A Veolián kívül az olasz Saipen és a katari Al Jaber társaságokat is magában foglaló közös vállalatra esett a választás, hogy megépítse a szennyvíztisztító üzemet, amely biológiai eljárás után ultraszűréssel, fordított ozmózissal, végül párologtatással és kristályosítással naponta 45.000 m3 vizet kezel. A kezelés után a víz az üzem termelési folyamata során teljes egészében felhasználásra kerül, így nem szennyezi folyékony hulladék a környezetet.

 

Thierry Froment
A Veolia Vízi Megoldások és Technológiák olaj és gázipari ügyvezető alelnöke

 „A Veolia az egyedüli társaság a világon, amely saját technológiáját felhasználva képes „zéró folyadékkibocsátást” biztosítani egy ilyen méretű létesítményben.”

 

Legfontosabb számadatok

  • A víz 100 százalékabn kezelésre és felhasználásra kerül a telephelyen

Előnyök az ügyfél számára

  • A szabályok szigorú tiszteletben tartása
  • Kisebb ökológiai lábnyom
  • Nagyobb elfogadás a közösségek részéről

Megoldás

  • „Zéró folyadékkibocsátású” szennyvízkezelés és újrahasznosítás: mérnöki tervezés és építés