Kiemelkedő távhőhálózati teljesítmény

A Kína észak-keleti részén található Harbinban a Veolia rendkívüli energetikai teljesítményű távhőhálózatot épít és üzemeltet valós idejű ellenőrzéssel.

Környezeti és energetikai kihívás

A 9,5 millió lakosnak otthont adó Harbin Kína tíz legnépesebb városa közé tartozik. A nagyvárosnak rendkívül nehéz időjárási körülményekkel kell megküzdenie, hiszen az éves átlaghőmérséklet csupán -9°C körül mozog. Miután a Veolia többségi részesedést szerzett a YangGuang társaságban, a helyi kormányzat 2007-ben új távhővezeték létrehozásával bízta meg, melynek kiépítésére a városközpont dél-nyugati részében került sor. A tervek szerint a hálózat 2020-ra 33 millió m2-nyi épületet fog ellátni 52 km2 területen. A cél a szénerőművek által generált szennyeződés visszaszorítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásnak felére csökkentése.

 

Emissziócsökkentés

Az új hálózat számos független kazán és kémény kiiktatását tette lehetővé az ellátott területen. A Veolia szakértelme a szolgáltatások optimalizálása területén – különös tekintettel a cirkulációs fluidágyas (CFB) erőművek valamint a hő- és villamos energiát termelő kapcsolt erőművek üzemeltetésére – jelentős mértékben hozzájárult a fosszilis tüzelőanyagok égése során keletkező üvegházhatású gázok és porszennyeződés csökkentéséhez.

 

Az irányítás javítása

A Veolia ezen felül olyan testre szabott irányítási rendszert fejlesztett ki, amelyben az érzékelők valós időben mérik az energiafelhasználás ingadozásait és lehetővé teszik a hibák gyors kiszűrését. Mindennek köszönhetően az energetikai hatékonyság 40 százalékkal nőtt.

Mohamed Lasri
A Veolia Kína Igazgatója

„A Veoliát immár referenciaként szolgáló távfűtés üzemeltetőként ismerik el Kínában, ahol az energetikai hatékonyság területén szerzett szakértelmével és tapasztalatával a társaság hatékony megoldásokat tud nyújtani a helyi közösségek kulcsfontosságú problémáira.”

 
 

Előnyök az ügyfél számára

  • Szénerőművekből származó szennyeződés csökkentése
  • Kisebb szénlábnyom
  • Energiaoptimalizálás
  • Megbízhatóbb távfűtés ellátás
     

Megoldások

  • Hőenergia termelés és elosztás irányítása
  • Valós idejű, testre szabott ellenőrző rendszer az optimális hálózatkezelés érdekében
  • Preventív karbantartási program

14 millió fűtött m2

40 %-os energiahatékonyság növekedés