Jótékonysági adománnyal támogatja a helyi családokat a Pannon Hőerőmű Zrt.

Mintegy 19 tonna vasasi szenet adományoz a rászoruló családoknak téli fűtési költségeik csökkentéséhez a Veolia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt.

A jótékonysági akciót a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja támogatja. Az akció célja, a helyi családok támogatása mellett, felhívni a figyelmet a helyben könnyen és olcsón elérhető tüzelőanyagok kínálta előnyökre. A 2014-ben a társaság által újból megnyitott, a szükséges engedélyekkel rendelkező vasasi bánya így a helyi bányászhagyományok ápolása mellett újabb eszközzel járul hozzá a Pécs környéki lakosság támogatásához – hangsúlyozták a Pannon Hőerőmű képviselői.

A Pannon Hőerőmű Zrt. képviselői a hátrányos helyzetű családok téli fűtési terheinek támogatása érdekében összesen 470 darab, egyenként 40 kilós zsák vasasi nyers aknaszenet adományoznak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pécsi csoportja számára. A felajánlott mennyiség mintegy 180-200 család számára egy hónap időtartamig biztosítja az otthonaik fűtését.

A vállalat célja ezzel egyfelől hozzájárulni az érintett családok téli fűtésének biztosításához, fűtési költségeik csökkentéséhez, másfelől pedig felhívni a figyelmet a Pécsett elérhető legolcsóbb, legkönnyebben hozzáférhető tüzelőanyagra, a mecseki szénre.

„A tavalyi évben volt már hasonló adományakció, azonban idén a tavaly kiosztott szénmennyiség mintegy háromszorosát adjuk át a rászoruló családoknak a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. A bányászok védőszentjének, Borbálának az ünnepe után néhány nappal fontos hangsúlyozni, hogy a bányász hagyományoknak mindig része volt a szolidaritás, ezt a tradíciót szeretnénk fenntartani ezzel az adománnyal, amelynek felhasználásával több tucatnyi, nehéz anyagi körülmények között élő család számára tudjuk biztosítani az otthon melegét” – mondta Rudolf Péter, a Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.
 

„Ezt a szénmennyiséget a Máltai Szeretetszolgát szociális programjai által elért városi területek lakói között osztjuk szét, munkatársaink a házhozszállításban is segítenek. Az elmúlt években több ilyen család lakókörülményein sikerült jelentősen javítanunk a hasonló akciókkal, ezeket pedig a jövőben szeretnénk még inkább kiterjeszteni” – hangsúlyozta Jónás Gergely, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat regionális ügyvezetője.
A pécsi vasasi szénbánya termelését 2014-ben a szükséges környezet- és természetvédelmi engedélyek megszerzése után indította újra a Pannon Hőerőmű Zrt. A kitermelés újraindításának legfőbb célja, hogy a vállalat ezzel lehetővé tegye a lakosság számára a helyben, könnyen és az egyéb energiahordozókhoz képest jóval alacsonyabb áron elérhető tüzelőanyagok beszerzését, ezzel csökkentve a környéken élő családok téli fűtési költségeit.

A jelenlegi engedély alapján a bányában külfejtéses technológiával évi 15 ezer tonna szenet termelhetnek ki az ott fellelhető 3 millió tonnára becsült szénvagyonból. A kitermelt szenet a társaság a lakossági igények kielégítésére fordítja. A vasasi szén eltüzelése nem igényel sem szakértelmet, sem különleges berendezéseket: egy egyszerű vegyestüzelésű kazánban felhasználható, ezért családi házakban bárki számára, így a nehéz körülmények között, mélyszegénységben élők számára is ideális fűtési megoldás lehet.